Tunnustatu tegeleb riskinoorte vaimse tervisega

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maarja Mägi on üks maleva korraldajatest ja ka rühmajuht.
Maarja Mägi on üks maleva korraldajatest ja ka rühmajuht. Foto: Rein Säinas / Valgamaalane

Täna, 16. veebruaril tunnustas tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski tublisid vaimse tervise edendajaid igast maakonnast. Sel moel soovitakse esile tõsta rahvatervise valdkonda arendanud ja tervise edendamisesse panustanud inimesi.

«Tervis on inimese olulisim vara, kuid ei tasu unustada, et lisaks füüsilisele tervisele on tähtis ja lahutamatu osa vaimne tervis, mis mängib olulist rolli meie elukvaliteedis,» ütles minister Ossinovski.

«Igaüks meie tänastest laureaatidest on oma kodukandis silmapaistev eeskuju, kes võtnud südameasjaks maakonna elanike tervisekäitumise suunamise, tegeledes sageli just laste ja noortega ning riskirühmade ja probleemide küüsis vaevlevate inimeste abistamisega. Nende algatus- ja kaasamisvõime, niisamuti empaatia ja pühendumus olgu eeskujuks meile kõigile,» lisas minister.

Valga maavalitsus esitas tunnustamiseks Maarja Mäe. Noore ja ühiskondlikult aktiivse tervisedendaja südameasi on riskinoorte vaimse tervisega tegelemine. Mägi töötab oma maakonnas noortekeskuse noorsootöö juhi ametikohal ning panustab maakondliku noorsootöö koordineerimisse. Ta on oskuslikult oma töökohas loonud meeskonna, kellega aidatakse ning suunatakse sadu noori.

Keskuses korraldatakse just vaimse tervise hoidmise ja sotsiaalsete oskuste õpetamise eesmärgil palju loenguid ja õpitubasid. Samuti on ta isiklikult paljudele noortele tugiisik, kelle poole häda korral pöörduda.

Ministeerium on maakondade terviseedendajaid tunnustanud 2012. aastast. Igal aastal valib ta ühe eelisteema, mis edastatakse maavalitsustele. Seejärel saavad kõik maavalitsused esitada tunnustamiseks oma maakonna kandidaadi, kes on panustanud rahvastiku tervise edendamisse oma igapäevase töö käigus, projektipõhiselt või vabatahtlikult. Eelmise aasta teemast lähtuvalt tunnustati tänavu vaimse tervise edendajaid.

Tunnustamisega jätkatakse ka edaspidi. Sotsiaalministeeriumi rahvastiku tervise arengukava juhtkomitees kinnitati 2016. aasta terviseedendamise eelisteemaks «Tegusaim alkoholikahjude vähendaja paikkonnas».

Copy

Märksõnad

Tagasi üles