Seakatk jõudis farmi mitut teed pidi

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Seakatk võib kõige tõenäolisemalt jõuda farmi saastunud sööda kasutamise ja loomapidajate eksimuste tõttu bio­ohutusmeetmete rakendamisel, selgub Eesti Maaülikooli ning veterinaar- ja toiduameti (VTA) koostöös läbi viidud uuringust Eesti seafarmides 2015. aastal toimunud taudipuhangute põhjuste kohta.

2015. aasta suvel ja sügisel läbiviidud epidemioloogiline uuring näitab, et 18 seakatku puhangust koduseafarmides 11 olid tõenäoliselt tingitud eksimustest bioohutusreeglite täitmisel, 6 haigustekitajaga saastunud allapanu või sööda kasutamisest ning ühel juhul võib haiguspuhangut seostada saastunud haljassööda kasutamisega.

«Bioturvalisuse nõuete vastu eksimisel on haigustekitaja tõenäoliselt sattunud farmi töötaja jalanõude, rõivaste või laudainventariga,» ütles Eesti Maaülikooli veterinaarepidemioloogia professor Arvo Viltrop.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles