Läti linna juht tahab, et tema laps sünniks Eestis

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valka linnapea Vents Armands Krauklis
Valka linnapea Vents Armands Krauklis Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Põhja-Läti ajalehe Ziemeļlatvija ajakirjaniku Inga Karpova sõnul peaks piirilinna Valka kihelkonnaduuma juht ehk linnapea Vents Armands Krauklis märtsi lõpus viiendat korda isaks saama. Linnajuht ja tema abikaasa soovivad, et tema järjekordne järeltulija näeks ilmavalgust Eestis – täpsemalt Valga haiglas. «Linnapea abikaasa on sellest teada andnud ka oma Facebooki-lehel,» kinnitas Karpova.

Valga haigla on Läti elanike seas populaarne, kuna seda peetakse igati nüüdisaegseks ja samas peresõbralikuks. Samuti on siin ametis suurte kogemustega arst, varem Valka haiglas günekoloogina töötanud Erika Kaša, kes suhtleb lätlasena naaberriigi patsientidega nende emakeeles.

Seejuures ei piirdu Valga haigla populaarsus Läti elanike seas mitte ainult Valka piirkonnaga. Teadaolevalt on raviasutuses sünnitamas käinud ka Riias elavaid naisi, kellel siin kandis sugulasi või tuttavaid. Sel juhul tullakse veidi enne sünnitamisaega nende juurde ja kui saabub laps ilmale tulla, saavad nad siin erakorralist sünnitusabi.

Selliseid skeeme sunnib Läti elanikke kasutama asjaolu, et kuigi koostöö Valka ja Valga vahel toimib hästi küll näiteks spordi- ja kultuurivaldkonnas, samuti päästeteenistuste vahel, pole meditsiini osas suurt edenemist viimastel aastatel märgata olnud. Ehkki Valga haiglas ilmavalgust näinud beebide hulgas on mõnel aastal pea kolmandiku moodustanud Läti kodanikud, riiklikul tasandil tervishoiusüsteemi koostööd ei arendata.

Kuigi Valga haiglas saab Läti elanik küll Euroopa ravikindlustuskaardi ettenäitamisel tasuta vältimatut abi, siis võimalus vabalt valida, kas minna ravile piiri taha või 50 kilomeetri kaugusele Valmiera raviasutusse, on jäänud vaid unistuste tasandile. Reeglina viiakse patsiendid Krauklise kinnitusel Valmierasse – kui tegu just eluohtliku olukorraga pole.

Doktor Kaša on varem rääkinud, et mõnel juhul on Valkast kiirabi kutsunud rase naine on pidanud maksma Eesti poolele haiglasse sõidutamise eest 30 latti.

Valga haigla head mainet näitab muu hulgas tänavaküsitlus, mille Ziemeļlatvija hiljuti Valmieras tegi. «Kui meie reporter küsis ühelt kohalikult noormehelt, mis talle esimesena Eestiga seostub, ei osanud ta esimese hooga midagi öelda. Siis aga nägu selgines ja ta ütles: Valga haigla. Edasise vestluse käigus selgus, et ta ise pole seal olnud – küll aga sõbrad, kes sellest ainult head rääkisid,» tõi Karpova veel ühe näite Valga haigla populaarsusest.

Ka haigla koduleht internetis pakub teavet läti keeles.

Copy
Tagasi üles