Aastaga kaotas Valgamaa rahvastik 14 202 eluaastat

, Valgamaalane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervisekaotuse peamiste põhjuste hulka kuuluvad nii meestel kui naistel südame-veresoonkonnahaigused, kasvajad, vigastused ja mürgistused. Need moodustavad üle 80 protsendi enneaegsete surmade põhjustest.
Tervisekaotuse peamiste põhjuste hulka kuuluvad nii meestel kui naistel südame-veresoonkonnahaigused, kasvajad, vigastused ja mürgistused. Need moodustavad üle 80 protsendi enneaegsete surmade põhjustest. Foto: Lauri Kulpsoo

Kuigi eestimaalaste eeldatav eluiga on 77 aastat, sureb suur hulk inimesi ometi üksjagu varem. Nii jääb haiguste või õnnetuste tõttu elamata suur hulk eluaastaid. Valgamaal jätkunuks neist kaotatud aastatest 187 inimese elueaks.

2013. aastal oli Eesti rahvastiku tervisekaotus 493 740 eluaastat, neist meestel 223 190 ja naistel 270 550 aastat. See on samaväärne 6398 inimese kaotusega, kui võtta arvesse, et samal aastal oli keskmine eeldatav eluiga veidi üle 77 aasta. Valgamaal oli see arv 14 202 eluaastat, sealhulgas naistel 6739 ja meestel 7463 aastat. Kaotus seega 187 inimest.

Tervise arengu instituudi andmetel kaotasid Valgamaa inimesed 54 protsenti aastatest haiguste ja vigastuste ning 46 protsenti enneaegse surma tõttu. Meeste tervisekaotusest moodustavad enneaegse surma tõttu kaotatud eluaastad üle poole ehk 56 protsenti. Naiste puhul mängivad suuremat rolli haigused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles