Põgus koolitus võib teha võhikust fanaatilise sepatöö austaja

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhendamine on Mart Salumaale meeldiv tegevus. Ta koolitab metallitööhuvilisi nii Põllumajandusmuuseumis Ülenurmel, kus ta pedagoog-sepana ametis on, kui ka Otepää lähistel asuvas talus.
Juhendamine on Mart Salumaale meeldiv tegevus. Ta koolitab metallitööhuvilisi nii Põllumajandusmuuseumis Ülenurmel, kus ta pedagoog-sepana ametis on, kui ka Otepää lähistel asuvas talus. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Ühel lumisel päeval sai võetud suund Otepää vallas Mägestiku külas asuvasse rehielamu ja sepikojaga Ketta põlistallu, kus Mart Salumaa sepatarkust jagab ja perenaine Leena näitab, kuidas reheahjus leiba küpsetatakse. Sel korral oli eesmärk siiski sepikoda külastada.

Sepp Mart Salumaa, kes sepatööhuvilistele ametitarkust jagab, leiab, et sageli need, kes oskavad teha, ei oska õpetada. «See vastuolu tähendab, et kui oskajad mehed ära kaovad, ei ole ka enam, mida õpetada.»

Sepatöö õpetamine, nii nagu seda Kettal tehakse, on küllalt unikaalne. Seetõttu on õpilasi ka kaugemalt, näiteks Rootsist ja Soomest. Koostöö on veel töötukassaga ja ka rahvaülikooliga, kes ongi põhiline tellija. Koolituse järel saab õpilane ka paberi, mis ülendab ta oskajaks, teisisõnu antakse tunnistus kursuse läbimise kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles