Külaelu Pedajamäe moodi: ikka koos ja ikka hoos

Liisi Ploom
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Kümmel, kes alles hiljaaegu Pedajamäe külla kolis, tõdes, et koos tehes saab palju asju oluliselt kiiremini tehtud. Piisab suuremast koosviibimisest, näiteks jaanitulest, ja inimene on omaks võetud.
Peeter Kümmel, kes alles hiljaaegu Pedajamäe külla kolis, tõdes, et koos tehes saab palju asju oluliselt kiiremini tehtud. Piisab suuremast koosviibimisest, näiteks jaanitulest, ja inimene on omaks võetud. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

See, kes väidab, et Eestis on külaelu välja suremas, pole ilmselt käinud Pedajamäe külas. Sealsed elanikud, kes oma koha leidnud otse Otepää külje all, seisavad ise hea oma külaelu eest ja neil tuleb see ütlemata hästi välja.

Muidu on Pedajamäe küla nagu küla ikka, majad siin-seal pisut hajali. «Meie lähedal ongi tunne, et sõidad läbi külakeskuse – seal on nii neli maja umbes,» tõdes Eesti üks tippsuusatajaid Peeter Kümmel Nuustaku rantšos. «Mujal võib olla nii, et bussipeatus on kuskil, aga küla küll kohe ei näe.»

Külarahvas on kokkuhoidev. Näiteks oli külavanemal hiljaaegu mure, kuidas lapsega ujumistrenni minna, kuna autot polnud. Hädast aitas tookord välja naabrinaine, kellele helistati ja päriti, kas ta saaks lapse ujuma viia. Saigi! «Naaber aitab naabrit,» kinnitas külavanem Heleena Jõgi. Seega julgevad inimesed üksteisele kohe helistada, kui mingi mure on – kas või soov sutsuke soola laenata. «Täpselt nii nagu vanasti olukord oli.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles