Plahvatusohtlik kraam sulab taas välja

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mürsud. Foto on illustratiivne
Mürsud. Foto on illustratiivne Foto: Lõuna-Eesti pommigrupp

Omavalitsustest on igal aastal tavaliselt kõige rohkem vana lahingumoona ja lõhkekehi leitud Valgamaalt Hummuli vallast ning Tartumaal Tartu vallast. Seega tasub selle kandi elanikel tähelepanelikum olla.

Lume sulades tuleb Lõuna-Eesti pommigrupi demineerijatele rohem väljakutseid, sest lume alt ja maa seest tuleb välja vana lahingumoona ning lõhkekehasid. Kevadine päike toob alati endaga kaasa aktiivsema tegevuse põllumaadel, metsades ja taluhoonetes ning seegi kasvatab lõhkekehade leidmist.

Siinkohal tuletab Lõuna-Eesti pommigrupi juhataja Kalvar Tammine veelkord meelde, et  olenemata lõhkekeha seisukorrast või asukohast tuleb ohtlikuna tunduva eseme leidmisel kohe teavitada demineerijaid.

«Mitte mingil juhul ei tohi eset ise transportida. Õige on see jätta leiukohale ning koht märgistada,» selgitas Tammine. «Demineerijate jaoks valeväljakutseid ei ole ning seetõttu tuleb kahtlase asja leidmisel alati eeldada, et tegemist on lõhkekehaga – parem karta, kui kahetseda!»

Lõhkekehad võivad olla väga erineva suuruse ja kujuga ning seetõttu tulebki jätta leitud eseme olemuse selgitamine spetsialistidele. Lõuna-Eesti inimesed on demineerijate teavitamisel väga hoolsad ning üldiselt antakse kahtlastest leidudest kohe teada hädaabinumbril 112.

"Head Lõuna-Eesti elanikud, Teie abiga hoiame ära õnnetusi ja puhastame oma elukeskkonna sõjajäänukitest!" pani Tammine inimestele südamele.

Eile oli demineerijatel juba kolm väljakutset: Võru maakonnast Urvaste vallast Uhtjärve küla lähedalt metsast leiti lennukipomm SD-4. Pomm oli väga halvas seisukorras ja see tuli hävitada koha peal. Demineerimistööde ajaks suunas politsei piirkonnas liikluse ümber. Veel leiti eile Tartumaal Luunja vallas Savikoja külast 150 mm mürsk ja Viljandimaal Kolga-Jaani vallas Vaibla külas 82 mm miinipilduja miin, mis kahjutuks tehti.

Copy
Tagasi üles