Otepää sai uued tänavavalgustid

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otepää sai uued tänavavalgustid
Otepää sai uued tänavavalgustid Foto: Monika Otrokova

Alates detsembri lõpust on Otepääl Pikal tänaval 15 uut LED-valgustusega tänavavalgustit.

Otepää abivallavanema Andres Arikese sõnul projekteeris valgustuse OÜ Jaotusvõrk, tööd teostas OÜ Teleekspert. Koos 15 uue tänavavalgustusposti ja valgustitega läks tänavavalgustus maksma 297 000 krooni.
 

«Valgustid on Eesti tehases Volta spetsiaalselt Otepääle disainitud ning on talvepealinnale kohaselt kahe ristatud suusa kujuga,» rääkis Andres Arike.

Kui enne oli Pikal tänaval 20 hõõgniitvalgustit, mille põlemise kulu oli 2000 W, siis nüüd on 15 LED-lambi põlemise kulu umbes 300W. LED-valgustite kasuks kõneleb ka asjaolu, et tootjad annavad LED-tehnoloogia lampidele kuni seitse aastat hooldusvaba eluiga.

Edaspidi on plaanis LED-valgustid paigaldada Kopli tänavale. «Kutsume üles kõiki huvilisi avaldama arvamust LED-valgustuse kohta ja pakkuma oma ideid lahenduse väljamõtlemisel,»ütles Andres Arike.

Hõõgniitpirnidega võrreldes on LED-pirn 80--85% säästlikum ning tema tööiga on vähemalt 50 korda pikem. Erinevalt teistest valgusallikatest ei pane LED energiat soojuse, vaid valguse tootmisesse, mistõttu LED-pirnid ei kuumene, vaid toodavad valgust vati kohta rohkem kui muud valgusallikad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles