Valgamaal on taas mammograafiabuss

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mammograafiabuss.
Mammograafiabuss. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valgamaa erinevates linnades on aprillis ja mais peatumas mammograafiabuss. Rindade uuringutele oodatakse aastatel 1956, 1958, 1960, 1962, 1964 ja 1966 sündinud ravikindlustatud naisi.

Buss peatub Valgamaal kolmes kohas. Valga haigla juures ollakse 11.–26. aprillini. Otepää tervisekeskuse juures peatub buss 27.– 29. aprillini ja Tõrva tervisekeskuse juures 2.–4. maini.

Vähi sõeluuringute register saatis Valgamaa naistele ka kutsed rahvastikuregistris oleval aadressil. Kirju ei saa naised, kes eelmisel aastal uuringul juba käinud. Uuringule võib registreeruda Tartu Ülikooli

kliinikumi telefonil 731 9411 – registreerimisel küsitakse sünniaastat ja kontrollitakse ravikindlustuse kehtivust.

Uuringul osalemiseks ei pea kutset ootamagi. Kui inimese sünniaasta on tänavuste kutsesaajate nimekirjas ning ta teab, et tal võib olla probleem rahvastikuregistrisse kantud aadressilt teatiste kättesaamisega, tasub olla ise aktiivne ja helistada ülaltoodud telefonil. Registreerumisel kontrollitakse sünniaastat ja ravikindlustuse kehtivust.

Uuringule minnes tuleb kaasa võtta isikut tõendav dokument. Kehtiva ravikindlustuse korral on uuring tasuta.

Küsimuste korral saab teavet ka haigekassa infotelefonilt 669 6630 või e-maililt info@haigekassa.ee ning www.haigekassa.ee/ennetus

Sõeluuring on terviseuuring, mille käigus uuritakse elanikkonna teatud vanuserühmi ja on mõeldud eelkõige tervete, ilma kaebuste ja sümptomiteta naiste uurimiseks. See on võimalus ennetada või varakult avastada rinnavähki.

Rinnavähki on võimalik avastada enne, kui kasvaja on andnud endast märku ja organismis levima hakanud. Üks selline võimalus on sõeluuringute käigus kasutatav rinnanäärme radioloogiline uuring ehk mammograafia. Mammograafia on väikese kiirgusdoosiga, mis on tervisele ohutu.

Varakult avastatud rinnavähk on paremini ravitav, võimaldab vajadusel kasutada rinda säästvaid operatsioonimeetodeid ning on tervenemise eelduseks.

Eestis kutsutakse rinnavähi sõeluuringule naisi vanuses 50–62 aastat kahe- kuni kolmeaastase intervalliga.

Valga maakonna naised on võrreldes teiste maakondade naistega eelmisel aastal olnud keskmise aktiivsusega, 64,3% kutse saanud Valgamaa naistest osales rinnavähi sõeluuringus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles