Vanemad võtavad lapsed kaheks päevaks koolist ära

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lüllemäe põhikool.
Lüllemäe põhikool. Foto: Taavi Niittee / Valgamaalanelane

Lüllemäe põhikooli laste vanemad võtavad oma lapsed kaheks päevaks, 9. ja 10. maiks koolist ära, et juhtida tähelepanu lastevanemate eemaletõrjumisele kooliga seotud otsuste juurest.

«Iseseisva projektikooli aktsiooniga  nõuavad vanemad suuremat otsustusõigust hariduskorraldust puudutavates küsimustes, sest muidu suunab kooli pidaja Karula vald elujõulise maakooli kiirele hääbumisele,» sõnas aktsiooni pressikoordinaator, lapsevanem Liilia Tali. Aktsiooniga «Kool kogukonnale!» näitavad isad-emad, et koolis toimuv mõjutab suurt osa kohalikust kogukonnast.

Nende tahteavaldust toetavad Eesti lastevanemaid ühendavad organisatsioonid, taotledes sellega vanematele suuremat otsustusõigust hariduspoliitikas üldiselt.

«Lüllemäe põhikooli püsimist toetab aktiivne ja lasterikas kohalik kogukond. Erinevalt paljudest maakoolidest on Lüllemäe koolil tugev potentsiaal jätkata omanäolise põhikoolina. Lastevanemad on püüdnud nõu ja jõuga kooli arengule kaasa aidata, aga omavalitsus on osalemissoovi pidevalt tõrjunud ja teinud iseseisvalt koolile kahjulikke otsuseid,» edastas Tali lastevanemate seisukohti.

«Põhikooli jätkamisest huvitatud lastevanemaid otsustajate ringist eemale jättes viib vald segamatult ellu kooli sulgemise plaani. Vanemate projektikool on meeleheitlik samm diskussiooni algatamiseks, sest vanemate seniseid rahumeelseid arvamusavaldusi on koolipidaja järjekindlalt ignoreerinud,» lisas ta.

Ajutises koolis viiakse Tali sõnul kahe päeva jooksul läbi õppetööd, korraldatakse transport ja toitlustus. Kõik ülesanded on jagatud aktsioonis osalevate lastevanemate vahel. Ka koolieelse lasteasutuse lastele on korraldatud aktsiooni «Kool kogukonnale!» käigus tegevused. Aktsioon hõlmab 30–40 last.

Lüllemäe kooli näitel soovivad oma laste tulevikust hoolivad inimesed juhtida tähelepanu olukorrale hariduspoliitikas, kus lastevanemate kaasamine on sõnakõlks.

«Tegelikult pole vanematel ainsatki hooba, millega oma laste hariduskäiku määrata. Eestis valitseb absurdne olukord, kus lapse kooliteed kujundavad emade ja isade asemel riik ja omavalitsus. Aktsioon »Kool kogukonnale!« soovib seda seisu muuta ja näitab, et vanemad hoolivad oma laste haridusest,» lisas Tali.

«Aktsioonile avaldab toetust Eesti Lastevanemate Liit ja oleme kontakteerunud ka kodanikuliikumisega Avalikult Haridusest, et edaspidi nendega samal teemal koostööd teha,» lisas aktsiooni pressikoordinaator.

Copy
Tagasi üles