Lapsed lähevad täna alternatiivkooli

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liilia Tali.
Liilia Tali. Foto: Peeter Langovits / Postimees / Scanpix

Täna algab Lüllemäe põhikooli lastevanemate aktsioon «Kool kogukonnale!» ja petitsioonile allkirjade kogumine.

Karula rahvuspargis Kaikamäe vanas koolimajas on täna esimene alternatiivne hariduslik päev Lüllemäe põhikooli lastele, kelle vanemad soovivad suuremat sõnaõigust kooliküsimustes. Tahteavaldusel osalevad vanemad ei vii täna ega homme oma lapsi Lüllemäe kooli ja korraldavad koos mõttekaaslastega kõigile põhikooli astmetele õppetööd.

Aktsiooni korraldajad juhivad sel moel tähelepanu koolipidaja Karula vallavalitsuse tegevusele, kes nende hinnangul vanemaid laste haridusega seotud otsustesse ei kaasa ja viib segamatult ellu kooli sulgemise kava.

Lüllemäe kooli juhtum on ettevõtmise eestvedajatele hinnangul märgilise tähendusega, sest kokkutõmbamine ähvardab paljusid õppeasutusi üle Eesti, kui motiveeritud ja teadlikud lapsevanemad ei saa kaasa rääkida kohaliku hariduselu kujundamisel.

Ka kutsutakse kõiki eestimaalasi, kes leiavad, et lapsevanemad võiksid kanda senisest suuremat rolli kohaliku koolielu kujundamisel, andma toetusallkirja petitsioonile «Kool kogukonnale!».

«Eestis on kujunenud olukord, kus põhiseaduse järgi vastutab oma lapsele hariduse andmise ja tema koolivaliku eest lapsevanem, tegelikkuses aga vanemate ettepanekuid sageli ei arvestata ning laste hariduse üle otsustab vaid omavalitsus. Alati ei leidu aga piisavalt kompetentseid ja motiveeritud omavalitsusametnikke, kes oskaks ja sooviks kooli arendamisega sisuliselt tegeleda,» edastas Lüllemäe kooli lapsevanem, aktsiooni «Kool kogukonnale!» pressikoordinaator Liilia Tali.

Lapsevanemad on tema kinnitusel kooli puudutavates küsimustes vägagi motiveeritud ja soovivad tagada oma järeltulijatele kodulähedast mitmekülgset, kaasaegset ja head haridust. Samas olevat nad jäetud riigi poolt ilma igasugustest reaalsetest võimalustest oma laste koole arendada, kui kooli pidaja ja juhtkond seda ei soovi.

«Eesti haldusreformi käigus toimub vaikimisi ka koolireform, mis ei arvesta alati kohaliku kogukonna vajadustega. Kui lastevanematele ei anta läbi hoolekogu reaalset otsustusõigust, saab kooli pidaja läbi suruda koolile kahjulikke otsuseid. Kokkuvõttes kannatab hariduse kvaliteet ja kättesaadavus,» tõdetakse tänahommikuses pressiteates.

Lüllemäe lapsevanemad ootavad kõigilt huvigruppidelt selget seisukohavõttu antud teemadel.

Toetusallkirja lastevanemate õiguste suurendamist nõudvale petitsioonile «Kool kogukonnale!» saab anda tänasest 4. juunini veebilehel petitsioon.ee või saata postiga Hallimäe tallu. Kogunenud allkirjad koos ettepanekutega edastatakse Riigikogu haridus- ja kultuurikomisjonile.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles