Eeskirjad kipuvad ununema

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Arhiiv/Valgamaalane

Viimasel ajal on sagenenud juhtumid, kus lapsed sõidavad Tõrva linnas jalgrattaga kooli aga nad ei tunne eeskirju, neil ei ole nõutavat varustust ja eksam on sooritamata, kirjutab Tõrva konstaablijaoskonna kodulehel piirkonnapolitseinik Aleksander Zemskov

Seoses sellega tuletab ta jalgrattaga sõitjatele meelde, et liiklusseaduse järgi peab iseseisvalt sõiduteel liikuv jalgrattur olema vähemalt 10aastane. 10-15aastane jalgrattur peab omama ja kandma kaasas vastavat juhiluba.

«Lapsevanema järelevalve all on sõiduteel jalgratast lubatud juhtida vähemalt kaheksa-aastasel lapsel. Sellisel juhul ei ole lapsel juhiluba nõutav, kuid lapsevanem peab oskama valida ohutuks rattasõiduks sobiva liikluskeskkonna ning vastutab ka lapse ohutuse ja liikluses õige käitumise eest,» rõhutas Zemskov.

Ta lisas, et jalgrattateel, jalgratta- ja jalgteel ning õuealal võib juhiluba omamata ringi sõita mistahes vanuses jalgrattur. «Seoses sellega, et jalgrattaliikluseks ette nähtud teid on vähe ning autoliiklus samal ajal intensiivne, on kõnniteel rattaga lubatud sõita kuni 13aastastel jalgratturitel ja lisaks tema kahel jalgratturist saatjal.»

Rattakiiver on kohustuslik kõigile alla 16aastastele ratturitele.

«Liiklusseaduse olulise täiendusena on laste ohutust silmas pidades kehtestatud nõue, et alla 16aastased lapsed peavad teel jalgrattaga sõites nii juhi kui sõitjana kandma jalgratturikiivrit. Nõue kanda kiivrit kehtib nii sõiduteel jalgratast juhtivatele kui ka jalgrattateel, jalgratta- ja jalgteel ning jalgteel ja kõnniteel jalgratast juhtivatele lastele, samuti peab sobiv kiiver olema näiteks jalgrattaistmel- või haagises sõidutatavatel väikelastel,» tuletab piirkonnapolitseinik meelde.

Jalgratta varustuse osas on tema sõnul oluline teada, et jalgrattal peavad olema helkurid ees ja taga, olenemata sellest, kas kasutatakse tulesid. Selliselt välistatakse olukord, kus pimedal ajal või halva nähtavuse korral ei ole tulede rikke korral jalgratas teistele liiklejatele nähtav.

«Teatakse enamasti, et ülekäigurajal võib sõidutee ületada jalgrattaga ka sõites, kuid unustatakse, et sel juhul ei ole reguleerimata ülekäigurajal jalgratturil sõidukijuhi suhtes eesõigust,» tõdes Zemskov. «Kui jalgrattur tuleb jalgrattalt maha ja lükkab jalgratast käekõrval, on tegemist jalakäijaga ja autojuhid peavad selles olukorras andma teed. Ülekäigurajal sõiduteed ületades ei tohi jalgrattur ohustada sõiduteed ületavat jalakäijat, sõiduteed ületades tuleb liikuda jalakäija kiirusega.»

Copy

Märksõnad

Tagasi üles