Eesti usinaimad noored töömehed õpivad Tõrvas

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõrva gümnaasiumi noormeeste Sepatsentrum saavutas võistlustel teise koha.
Tõrva gümnaasiumi noormeeste Sepatsentrum saavutas võistlustel teise koha. Foto: Allan Kuusik / Stokker

Tartu teaduskeskuses Ahhaa peetud Stokkeri tööõpetuse meistrivõistluste finaalis tuli esikohale Tõrva gümnaasiumi 9. klassi õpilane Risto Riiet tööga «Saapasääre saag». Teise koha sai sama kooli võistkond tööga «Sepatsentrum» ja kolmanda koha Kirivere kooli võistkond tööga «Puidulõikur». Õpetajatest oli parim Jaan Tasa Tõrva gümnaasiumist, parim kool oli Tõrva gümnaasium.

Meistrivõistlused kutsusid noori meistrimehi mõtlema tööriistade homsele päevale. Järjekorras kümnendatel võistlustel osalejatel tuli valmistada uudne käsitööriist või seninägematu multifunktsionaalne tööpink. Võistlustele esitasid Eesti koolid kokku 125 tööd.

«Stokker on saanud alguse kirest tööriistade, masinate ning mootorispordi vastu. See on ka põhjus, miks oleme kõigi oma 25 tegevusaasta jooksul toetanud noorte tehnikasporti ning viimased 10 aastat ka tööõpetuse arengut Eesti koolides,» sõnas žürii liige, Stokkeri omanikettevõtte Mecro juhatuse esimees Priit Prints.

Kuna noorte töö- ja tehnoloogiaõpe on tema sõnul Eesti arengu seisukohalt väga oluline, otsustaski ettevõte 10 aastat tagasi ellu kutsuda tööõpetuse meistrivõistlused. «Oleme võistelnud maa peal, õhus ja vees liikuvate sõidukite valmistamises. Seekordne võistlus on mõnes mõttes samm edasi – otsime innovatsiooni tööriistade valdkonnas.»

Žürii töö polnud tema kinnitusel kerge, sest esitatud oli töid nii idee tasemel, mudelina vormistatult kui selliseid, mida saaks kohe kasutusse võtta. «Võidutööd hiilgasid nii oma praktilisuse kui väga heal tasemel teostuse poolest.»

Juhendajate arvestuses oli neljandat aastat parim Tõrva gümnaasiumi õpetaja Jaan Tasa, teine oli Kärdla ühisgümnaasiumi õpetaja Ain Jepišov ja kolmas Andrus Liigus, Kirivere kooli ja Olustvere põhikooli õpetaja. Eriauhinnad said Monika Avalaid Aegviidu koolist ja Vjatšeslav Stepanov Pae gümnaasiumist.

Koolide arvestuses võitis neljandat aastat Tõrva gümnaasium, teine oli Kärdla ühisgümnaasium ja kolmas Olustvere põhikool. Eriauhinnad said tööd «Lihvkäsi», «Puidutöötlemismasin», «Magnetkäepael», «Sõrgsõrgkang» ja «Lasersaag».

Žüriissse kuulusid AS Mecro juhatuse esimees Priit Prints, Ahhaa juhatuse esimees Andres Juur, esimeste Stokkeri meistrivõistluste võitja aastast 2006 Joonas Kerge, Õpetajate Lehe toimetaja Raivo Juurak ja «Rakett 69» teadustoimetuse liige Karol Mõisavald.

Risto Riiet Tõrva gümnaasiumist ütles oma tööd kirjeldades, et saapasääre saag on uudne saag, mis on sobilik eelkõige matkale minnes.

«Saag on mõõtmetelt võrreldav väikese käsisaega, kuid on unikaalse konstruktsiooniga ja selle saab kokku panna kerge liigutusega. Kokkupandud saag on üpris miniatuurne ja seetõttu mahub see nii kummikusäärde kui põuetaskusse. Teatavasti on Eestis suhteliselt vähe päevavalgust ja palju pimedust ning selle probleemi lahendamiseks on saele paigaldatud LED-dioodid, et ükski lõige ei jääks pimeduse tõttu tegemata,» rääkis Riiet.

Teise koha tööd iseloomustades ütles Reijo Illisson Tõrva gümnaasiumist, et sepatsentrum koosneb mehaanilisest vasarast ja alasitest, millest väiksem on peentöö jaoks.

«Mehaaniline vasar on mootoriga vasar, mis teeb töö lihtsamaks. Tööpõhimõte seisneb selles, et paned vasarale midagi alla. Näiteks metalli. Käivitad mootori ja siis hakkab vasar lööma asja, mis seal all on. Asja, mida hakkad lööma, peab hoidma pihtidega kinni, et asi minema ei lendaks. Kui vanasti oli sepikojas õpipoiss, kes oli pealelööja, siis siin on selleks mehaaniline vasar,» rääkis noormees.

2015. aasta Stokkeri meistrivõistluste «Tuleviku Eesti liiklusvahend» finaalis olid võidukad Viljandimaa õpilased. Võitis Mehis Suigusaar sõidukiga Vesilik, teine oli Kunnar Aun sõidukiga Retroauto ja kolmas Jaak Kahila sõidukiga Gebard. Parim õpetaja oli Jaan Tasa Tõrva gümnaasiumist ja parim kool oli Tõrva gümnaasium.

Alates 2006. aastast on meistrivõistlustel 5.–9. klasside õpilastele korraldatud tuulelohede, kiirendusautode, raadio teel juhitavate autode, paatide, veotraktorite, amfiibautode, tulevikuautode, monster truck`ide ja tuleviku Eesti liiklusvahendite meisterdamise võistlusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles