Olukord tööturul liigub paremuse suunas

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Aprillis vähenes registreeritud töötus kiiremini kui eelmise aasta samal kuul, kuivõrd uusi töötuid lisandus vähem ning töölesaajaid oli rohkem. Kokkuvõttes jäi registreeritud töötute arv aprillis siiski veidi kõrgemaks aastatagusest tasemest.

Töötus vähenes aprillis võrreldes märtsiga üle 2000 töötu võrra. Selle põhjused on nii suurem hooajalise tööjõu vajadus kui üldisem tööturu paranemine.

«Eelmisel kuul oli meil vahendada enam kui 5000 uut töökohta, mis on läbi aegade suurim arv aprillis lisandunud töökohti. Ka eelnevatel kuudel oli meil töökohti vahendada üle 30% enam kui eelmisel aastal. See annab põhjust loota, et olukord tööturul liigub paremuse suunas ka järgnevatel kuudel,» sõnas töötukassa juhatuse esimees Meelis Paavel.

Kõrgeim oli aprillis registreeritud töötuse määr jätkuvalt Ida-Virumaal (12,0%) ja Valgamaal (9,2%) ning madalaim Harjumaal (3,3%) ja Tartumaal (3,4%). Võrreldes märtsiga vähenes registreeritud töötus kõigis maakondades. Seejuures kõige kõrgema registreeritud töötusega maakonnas Ida-Virumaal langes aprillis registreeritud töötus veidi rohkem (0,4 protsendipunkti) kui Eestis keskmiselt (0,3 protsendipunti).

Kõige suurema osa eelnevalt töötanud registreeritud töötutest moodustasid aprilli lõpus oskustöötajad ja käsitöölised (20%), lihttöölised (19%) ning teenindus- ja müügitöötajad (17%).

Aprilli jooksul lisandus märtsiga võrreldes vähem uusi tööpakkumisi. Kuu jooksul lisandus 5365 uut tööpakkumist, millest 55% sisestati töötukassa portaali kaudu. Kuu jooksul vahendatavate töökohtade koguarv oli 10 916. Kõige suurem osakaal vahendatavatest töökohtadest oli teenindus- ja müügitöötajatele (25%). Järgnesid lihttöölistele (21%) ning seadme- ja masinaoperaatoritele ning koostajatele (17%) pakutavad töökohad.

Aprillis sai töötukassa abiga tööle või alustas ettevõtlusega 4119 inimest. Tööalasel koolitusel osales aprillis 4577 ja tööotsingu koolitusel (tööotsingu töötoas) 1127 inimest. Tööpraktikal osales 1115, tööharjutusel 788 ning tööklubis 787 inimest. Karjäärinõustamise teenust osutati 1787 korral. Töötavatele ja mitteaktiivsetele inimestele mõeldud karjäärinõustamisel osaleti aprillis 1028 korral.

Ettevõtluse alustamise toetuse abil sai ettevõtte luua 39 inimest, kelle äriplaanide kohaselt luuakse 51 uut töökohta. Palgatoetusega oli aprillis töötamas 1008 inimest. Lisaks osales veel 3802 inimest teistes aktiivsetes meetmetes.

Aasta algul rakendunud uutes teenustes vähenenud töövõimega inimestele osales tööalasel rehabilitatsioonil 159 inimest, kogemusnõustamisel 3 inimest, kaitstud töö teenust osutati 20 inimesele ning töölesõidu toetust sai 20 inimest. Vähenenud töövõimega inimesed osalesid ka teistel tööturuteenustel. Kokku otsis aprillis töötukassa toel tööd 5048 vähenenud töövõimega inimest ning teenusel osalemist alustas 848 inimest.

Töötukassa maksis aprillis töötuskindlustushüvitist 12 233 inimesele ehk 34% kuu jooksul arvel olnud töötutest. Keskmine täiskalendrikuu eest makstud hüvitis oli 407 eurot ning hüvitisteks maksti kokku ligikaudu 4,5 miljonit eurot. Ligikaudu 137 euro suurust töötutoetust sai aprillis 8412 inimest ehk 23% kuu jooksul arvel olnud töötutest.

Kindlustushüvitist koondamise korral määras töötukassa aprillis 862 inimesele. Keskmine aprillis määratud hüvitis oli 1696 eurot ning hüvitisteks maksti kokku üle 1,3 miljoni euro.

Tööandja maksejõuetuse hüvitise määras töötukassa aprillis 116 inimesele. Keskmine määratud hüvitis oli 2261 eurot ning hüvitisteks maksti aprillis üle 201 000 euro.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles