Kui oled ampsanud liiga suure koguse tšillipipart, ei tasu kohe vett peale juua, sest see kannab tulisuse kurku edasi.
Tellijale
Tulisuse vastu saab abi
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alates 1912. aastast on kasutusel Wilbur Scoville’i välja töötatud Scoville’i skaala, mis mõõdab piparde tulisuse tugevust, kirjutab Viljade Maailm. Pipardes sisaldub kapsaitsiin, mis need tuliseks teeb. Skaala tipus on habanero pipar, mille tulisus on kuni 577 000 ühikut, tavaline paprika on aga skaalal 0. Samas ametivõimude poolt kasutatava pipragaasi tulisus on umbes viis miljonit.