Päevatoimetaja:
Tiit Loim
Saada vihje

Tulisuse vastu saab abi

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy

Kui oled ampsanud liiga suure koguse tšillipipart, ei tasu kohe vett peale juua, sest see kannab tulisuse kurku edasi.

Alates 1912. aastast on kasutusel Wilbur Scoville’i välja töötatud Scoville’i skaala, mis mõõdab piparde tulisuse tugevust, kirjutab Viljade Maailm. Pipardes sisaldub kapsaitsiin, mis need tuliseks teeb. Skaala tipus on habanero pipar, mille tulisus on kuni 577 000 ühikut, tavaline paprika on aga skaalal 0. Samas ametivõimude poolt kasutatava pipragaasi tulisus on umbes viis miljonit.

Tšilli kangust on lihtne määrata kauna paksuse järgi. Mida peenem ja teravam on tšillikaun, seda kangem see tavaliselt on. Mida ümaram ja suurem, seda mahedam. Erand on vaid tšillisort Habaneron.

Märksõnad

Tagasi üles