Klassi avamine jätab kooli tõenäoliselt renoveerimistoetuseta

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vallarahval oli valida, kas avada veel üks 10. klass hääbuvas koolis või võimalus saada raha kooli uuendamiseks. Täna on oht, et üks võib täiesti välistada teise.
Vallarahval oli valida, kas avada veel üks 10. klass hääbuvas koolis või võimalus saada raha kooli uuendamiseks. Täna on oht, et üks võib täiesti välistada teise. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Pukas on tekkinud kummaline olukord: kümnenda klassi avamine kohtu nõudmisel jätab koolimaja suure tõenäosusega renoveerimistoetuseta.

Lapsevanemate hiljutine otsus vaidlustatud volikogu otsuse mõni punkt kohtus, on jõudnud nii kaugele, et kohtult on saadud esmane õiguskaitse.

Teatavasti võttis viis Puka keskkooli lapsevanemat ja hoolekogu esimees eesmärgiks Tartu halduskohtu abiga tühistada Puka volikogu 11. märtsi otsuse, millega soovitakse sügisest järk-järgult keskkooli osa sulgeda. Põhjusena toodi kahanevat õpilaste arvu ning vajadust lasteaiahoonet renoveerida. Raha vajalikeks töödeks aga vallal napib. Võimalusena leida raha nähakse haridusvõrku riigi toetuste najal korrastada.

Otsus ei leidnud aga piirkonna haridusasutuste hoolekogudes heakskiitu. Kõik peale lasteaia hoolekogu olid seda meelt, et kooli keskkooliastme sulgemise võiks aasta võrra edasi lükata. Kusjuures kooli hoolekogu jättis arvamuse sootuks kujundamata, tuues põhjuseks, et neil puudub teadmine otsuse eelnõu autori kohta.

Lastevanemad otsusega ei leppinud

Kuus Puka koolis õppiva lapse vanemat, nende hulgas kooli hoolekogu esimees Piret Vahi esitasid Tartu halduskohtule kaebuse, milles nõudsid otsuse kooli sulgemist puudutavate punktide tühistamist, kuna need rikkuvat nende õigusi ning olevat vastu võetud ebaseaduslikult.

Põhjendustena toodi välja, et kooli ootamatu sulgemine on vastuolus õigustatud ootuse põhimõttega ning et ei ole ära kuulatud hoolekogu ja õpilasesinduse arvamust. Pealegi ollakse seisukohal, et ei ole arvestatud olulisi asjaolusid ning haldusaktist ei nähtu põhjusi, mis välistavad sügisel 10. klassi avamise.

Kaebuses väidetakse veel, et eelnõu ning vastuvõetud otsuse tekstid on erinevad ning seega on otsus ebaseaduslik. "Vaidlustatud haldusakt erineb osaliselt hoolekogudele, avalikkusele ja ka volikogu liikmetele esitatud eelnõust ning kaebajatele teadaolevalt ei tehtud vastavaid muudatusi ka volikogu istungi käigus."

Vahi on kaebuse esitamise järel Valgamaalasele öelnud, et viimaseks piisaks olnud direktori lahkumine, kes tema hinnangul siiski vallandati. Tõsiasjaga, et lõpuks keskkooliaste siiski sulgeda tuleb, Vahi nõustus, kuid tema sõnul on ajastus vale. "Kui antakse kaks kuud enne kooliaasta lõppu lastele aega mõelda ja joosta, et kes neid sügisel vastu võtab, siis see ei ole normaalne," oli hoolekogu esimehe sõnum.

Õiguskaitse tagab endistviisi jätkamise

Et aega uue kooli leidmiseks liialt vähe, esitatigi halduskohtule koos kaebusega ka esialgse õiguskaitse taotlus volikogu otsuse peatamiseks kohtulahendi jõustumiseni, ja möödas on ka määruse vaidlustamise tähtaeg. Kuna Puka vald määrust ei vaidlustanud ja lõpplahendini võib kuluda palju aega, on tõenäoline, et õiguskaitse tõttu 10. klass sügisel siiski avatakse.

Nii Puka vald kui maavanem pidid seisukoha kaebuse suhtes esitama 12. maiks. Valga maavanem Margus Lepik on seisukohal, et kohtu otsus rahuldada kaebajate taotlus on igati põhjendatud.

Lepik peab kaebuses esitatud argumente piisavaks, tekitamaks kahtlusi, kas otsuse vastuvõtmisel on järgitud haldusmenetluse reegleid. Maavanem leiab, et otsus on õigusvastane, kuna see on vastu võetud menetlus- ja motiveerimisvigadega, puudulikult kaaludes, kiirustades ja vastuolus Puka valla arengukavaga aastateks 2003–2019.

Tartu halduskohtu pressiesindaja Krista Tamm kinnitas, et esialgse õiguskaitse kohaldumise tõttu peab Puka vald sügisel 10. klassi ikkagi avama. "Vallal oli võimalus kohtu määrus esialgse õiguskaitse kohaldamise osas vaidlustada, seda vald aga tähtaja jooksul ei teinud. Praeguseks on määrus juba jõustunud."

Tamm lisas, et neljapäevale oli kohus määranud nii vallale kui maavanemale enda vastuste esitamise tähtaja ja mõlemad vastused on praeguseks juba kohtusse ka jõudnud. Vald palus kohtul pikendada kaebusele kirjaliku vastuse esitamise tähtaega ühe kuu võrra ja teavitas, et nad alustavad kaebuse esitajatega läbirääkimisi kompromissi sõlmimiseks.

Kohtuvaidlus võib maksma minna kooli remondiraha

Vallavolikogu esimees Aleksander Sven Esse pettumust asjade sellise käigu üle oma ei varjanud.

"Kui kohtuvaidlus jääb peale ja konkurents on raha taotlemisel suur, siis tõenäoliselt jääb soovitud toetus saamata. Volikogu otsuse tühistamise taotlemine tähendab, et me ei saa hindepunkte. Praeguse seisuga tuleb 10. klass avada,« sõnas Esse. »Kui Puka rahvas soovib keskkooli pidada, siis kellel saab selle vastu midagi olla. Palun väga – peame edasi!"

Ta selgitas, et kohtuvaidlus võib pikalt venima jääda, ja avaldas veendumust, et tegelikuks kaotajaks jääb ikkagi Puka kooli õpilane. "Tuleb välja, et kes kõvemini karjub, see saab võidu. Kui paljud aga nendest Puka valla arengule ja tulevikule mõtlevad?"

Esse kinnitas, et niikaua kui kohtuvaidlus on peal, ei ole volikogul mingit sõnaõigust. "Ka ühe õpilasega tuleb avada see klass. Lasteaiaga seotud plaanid jäävad muidugi venima ja siis tuleb juba haldusreform peale. Siis võib juba juhtuda, et Puka keskkooli tulevik on Rõngu keskkooli hoones. Rõngul on probleem, et pinda on üle, see tuli eilsel haldusreformi töögrupi koosolekul välja."

Esse sõnul on loogiline, et tuleb kaalumisele, kas panna käima koolibuss või pidada edasi remontimata koolimaja. "Kui sellest ei saa hoolekogu esinaine ja endine vallavanem aru, siis ..." Samas lisas ta, et siiski ei ole veel hilja mõistusele tulla ja avaldus tagasi võtta.

Copy
Tagasi üles