Galerii: Valgamaa laulupidu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Valga muuseumi hoovis sai teoks Valgamaa laulupidu. Peopaik oli märgilise tähendusega, sest 105 aastat tagasi avati siin Säde seltsimaja ja 1925. aastal peeti Säde pargis esimene Valgamaa lauludpidu.

Tänavume maakonna laulupidu vaatas tagasi oma juurte poole. Seetõttu toimus laulupidu kunagise Säde seltsimaja ehk praeguse Valga muuseumi hoovis. Kokku lõi laulu lahti 25 koorikollektiivi 605 lauljaga ning kuulajatele-vaatajateni toodi 14 kaunist lugu Eesti teatrietendustest ja filmidest ning Valgamaa laulukooride lavale toodud muusikalistest etendustest.

Laulupeo lava oli sätitud täpselt sellesse kohta, kus aastakümneid tagasi asus Säde teatrilava. Säde seltsimaja asutati üle saja aasta tagasi, täpsemalt aastal 1911. Säde selts loodi aga mõnevõrra varem. Seal korraldati tantsumuusika- ja kirjandusõhtuid ning etendati näitemänge. Just seal toimus ka 1925. aastal esimene Valgamaa laulupidu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles