Teist aastat järjest vaadeldakse linde

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinitihane
Sinitihane Foto: Kunnar Rüsülainen

Nädalavahetusel saavad suleliste elu vastu huvi tundjad osaleda teist aastat järjest toimuval talvisel aialinnuvaatlusel Talv 2011.

Laupäeval ja pühapäeval toimuvast linnuvaatlusest, mida meil korraldavad Eesti ornitoloogiaühing ja Tallinna linnuklubi, on kujunenud Euroopa populaarseim linnuvaatlusüritus.

Mullu Eestis korraldatud vaatluse vastu oli huvi üle ootuste suur. Andmed edastas 1072 linnusõpra 888 vaatluskohast, kokku vaadeldi 37 046 lindu vähemalt 62 liigist. Kõige arvukamalt nähti oodatult oodatult rasvatihast: kohatud isendite hulk moodustas pea veerandi lindude koguarvust.

Vaatlus ei nõua põhjalikke teadmisi lindudest. Ühe tunni jooksul pannakse kirja kõik kohatud liigid, samuti iga liigi kohta suurim üheaegselt nähtud isendite arv. Kasutada võib linnumäärajat ja binoklit.

Vaatluste hulk võimaldab jälgida aialindude leviku ja arvukuse muutusi ning koguda andmeid lindude käekäigu kohta.

Mullu linnuvaatlusest osa võtnud Kuigatsi elaniku Karmen Johansoni sõnul sai ta positiivse kogemuse. «Tund aega linde loendada ei käi üle jõu,» julgustas ta. «Kes linde vähegi söödab ja tunneb, saab hakkama.»

Ise jälgib ta koduaknast huviga linde, kes toidulaual kokku satuvad. «Sinitihane on üks väiksemaid, aga väga riiakas – lööb kohe platsi puhtaks,» kirjeldas Johanson.

Endel Kubo Põdrala vallast Lõve külast kavatseb ka sel aastal vaatlusel osaleda. Ta on aastaid igapäevaselt linde jälginud, kuid linnuvaatlusel osales esimest korda alles möödunud aastal. «Ostsin binokli, väikelinnuraamatu, aias on ka söögimajad üleval,» sõnas Kubo. Ka tema kinnitas, et igaüks saaks aialinnuvaatlusega hakkama, kui endal huvi on.

Läinud jaanuaris vaatles sulelisi Valgamaal 39 inimest, vaatluskohti oli 30. Kokku loendati 1560 lindu.

Tuhanded inimesed teevad aialinnuvaatlusi ka Hollandis, Soomes, Belgias, Suurbritannias, Rootsis, Austrias ja Norras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles