Heategevusfond viib teatri lasteaedadesse

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heategevusfond Aitan Lapsi pidas oma 5. sünnipäeva koos Kopli lasteaia mudilastega.Peol astus laste ette NUKU teatri näitleja Mihkel Tikerpalu, kes esitas  pandipakendite ja taaskasutuse teemalise  näitemängu «Purgi mütsike», mille autor  ja esitaja oli ta ise.
Heategevusfond Aitan Lapsi pidas oma 5. sünnipäeva koos Kopli lasteaia mudilastega.Peol astus laste ette NUKU teatri näitleja Mihkel Tikerpalu, kes esitas pandipakendite ja taaskasutuse teemalise näitemängu «Purgi mütsike», mille autor ja esitaja oli ta ise. Foto: Ardo Kaljuvee

Käimas on lasteetenduste konkurss, et pakkuda mudilastele teatrielamust taaskasutuse teemal. Kolme parima lavastusega on plaanis teha tiir peale kogu Eestile.

Heategevusfond Aitan Lapsi, Eesti Pandipakend ja kultuuriministeerium kuulutasid äsja välja keskkonnateemaliste lasteetenduste konkursi. Kõiki Eesti teatreid oodatakse esitama näidendite ideekavandeid pakendite taaskasutamise teemal. Tööde hulgast valitakse välja kuni kolm teatritükki. Lavastatud näidenditega esinetakse sügisest Eesti lasteaedades ning plaanis on paari aastaga Eestile tiir peale saada.

Näitemängud peavad avama keskkonnasäästlikkuse ja eriti pakendite taaskasutamise temaatikat. Esitada võib nii näidendeid, dramatiseeringuid kui grupitööde projekte. Kokku on hooajaks 2016/2017 plaanis kuni 120 etendust.

Esitatud konkursitöid hindab heategevusfondi Aitan Lapsi, Eesti Pandipakendi ja kultuuriministeeriumi esindajatest ning teatrieksperdist koosnev viieliikmeline žürii ja võitjad kuulutatakse välja septembris.

Igaüks saab aidata

Projekt «Teater lasteaeda» kuulutati välja heategevusfondi Aitan Lapsi viiendal sünnipäeval Tallinnas Kopli lasteaias. Viie aasta jooksul on Eesti inimesed ulatusliku heategevuskampaania «Aitan lapsi» kaudu lastele teatrielamuste pakkumiseks annetanud 396 541 eurot. Suurim osa sellest on läinud vähekindlustatud lastele.

«Oleme tegutsenud viis aastat. Rõõm on tõdeda, et oleme selle aja jooksul keskkonnateadlike ja sotsiaalselt hoolivate inimeste abiga kogunud väga märkimisväärse summa. Sel kevadel suunasime fookuse lasteaialastele. Näidenditega pakume neile ühtaegu kvaliteetset kultuurielamust ning mõtlemisainet, kuidas loodust hoida,» ütles heategevusfondi nõukogu liige Rauno Raal.

«On väga oluline, et lapsed õpiksid juba maast madalast pakendeid taaskasutama ning sellega keskkonda säästma. Kui harjume lapsena prügi sorteerima ja saame aru, miks on taaskasutus oluline, teeme seda suure tõenäosusega kogu ülejäänud elu. Aitan Lapsi aitabki just sedasorti harjumustel juurduda,» ütles SA Aitan Lapsi patroon Evelin Ilves.

Sünnipäevapeol said Kopli lasteaia mudilased näha juba esimest konkursivälist pandipakendite ja taaskasutuse teemalist näitemängu «Purgi mütsike», mille autor ja esitaja on NUKU teatri näitleja Mihkel Tikerpalu.

Annetuste hulk kasvanud iga aastaga

Mullu annetati üle 100 000 korra kogusummas 114 617 eurot. «Võrreldes eelmiste aastatega on nii annetuste hulk kui summa tublisti kasvanud. Kui 2011. aastal annetati 38 400 korda ja kokku 39 954 eurot, siis 2014. aastal juba 106 000 korda ja 93 454 eurot. Keskmine annetuse suurus on pisut alla euro ning kõikidest tagastatud pakenditest moodustavad annetused 0,4 protsenti,» andis konsultant Iris Raudsik ülevaate arvudest.

Valgamaal oli mullu annetajaid 1299 inimest, kes tegid pandipakendite automaadi kaudu annetusi summas 1338 eurot.

Heategevusfond käivitas projekti «Aitan lapsi» 2011. aastal koostöös Eesti Pandipakendi, Tomra Balticu ja teistega lastele kultuurielamuste pakkumiseks. Sellest ajast alates on inimesed pakendiautomaatide kaudu annetanud pea 400 000 euro väärtuses ja teatrisse on saanud üle 56 600 vähekindlustatud lapse.

Lapsi saab aidata iga inimene: piisab vaid pandipakendi tagastamisest taaraautomaati ning annetusnupu «Aitan lapsi» vajutamisest.

Copy
Tagasi üles