Kultuuriminister avab näituse ja skulptuuri

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga muuseumi õuealal toimetav kunstnik Toomas Altnurme, kes valmistamas maakividest ja vanametallist monumentaalset skulptuuri.
Valga muuseumi õuealal toimetav kunstnik Toomas Altnurme, kes valmistamas maakividest ja vanametallist monumentaalset skulptuuri. Foto: Valga linnavalitsus

Täna kell 16 avab kultuuriminister Indrek Saar Valga muuseumis Aare Olanderi fotonäituse "Valga kadunud vaated" ja muuseumi ees Toomas Altnurme monumentaalse skulptuuri.

Aare Olanderi fotonäitus "Valga kadunud vaated" annab võimaluse võrrelda 19. sajandi lõpu ja 20. sajandi alguse Valga linna vaateid kujutavaid fotosid kõrvuti sama nurga alt pildistatud tänapäeva vaadetega. Vanade fotode originaalid on valdavalt pärit Valga Muuseumi kogudest.

Lisaks fotodele eksponeeritakse muuseumi kogus hoiul olevad esemeid, mida võis tollases tänavapildis kohata. Valik fotodest ja esemetest tehti Valga Muuseumi ja fotograaf Aare Olanderi koostööna ning on pühendatud Valga esmamainimise 730. aastapäevale.

Aare Olander on fotograaf, kes võtnud ette tänuväärse missiooni näidata Eesti linnade vanu kadunuid vaateid. Kunstniku tulevikuplaanidesse mahub raamat Valga linna kadunud vaadetega.

Samal ajal kui muuseumis käis fotonäituse üles seadmine, kerkis õuele muuseumit sümboleeriv skulptuur, mis peamiselt tehtud maakivist ja vanametallist. Skulptuur kerkis kunstnik Toomas Altnurme käe all, kelle sõnul sümboliseerib kivi loodust, kestvust ja igavikulisust, metall aga inimest, ajaloo fragmentaarsust ning kaduvust, kui seda ei hoita.

Kavand ja skulptuur ise sündisid kohapeal -- pärast seda, kui kunstnik oli tutvunud Valga linna ja muuseumiga. Skulptuuri, mis jääbki linnaruumi kaunistama, valmimist toetasid Valga linnavalitsus ja kohalikud ettevõtjad.

Copy
Tagasi üles