Taimekasvatajad ootavad vanajumala meelemuutust

Tiit Loim
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Kõige heldem on tavaliselt Vene ilmateade, siis tulevad norrakad,» muigab Kaido Edenberg Tõlliste vallast, seistes keset kuivanud vilja. Kui palju vihma ka eri allikad enne ei luba, on see sel kevadel oodatud ajaks ikka nullini kahanenud.
«Kõige heldem on tavaliselt Vene ilmateade, siis tulevad norrakad,» muigab Kaido Edenberg Tõlliste vallast, seistes keset kuivanud vilja. Kui palju vihma ka eri allikad enne ei luba, on see sel kevadel oodatud ajaks ikka nullini kahanenud. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Vahepealne pikk vihmapuudus on jätnud eriti tugeva jälje just Lõuna-Eestile, mistõttu on hävinud või hävimisohus suur osa Valgamaa põlluharijate saagist. Turuhindadele see seni veel mõju ei avalda.

Tõlliste vallas mitmesajal hektaril teravilja kasvatava ettevõtte Joka Maa juhatuse liige Kaido Edenberg ütles, et sel aastal nad viljakasvatusega kasumini ei jõua. «Arvan, et keskmine tuleb kolm, kasumijoon on neli,» rääkis ta viljatonnidest, mida võib ühelt hektarilt oodata.

Tee pealt vaadatuna oli põld, mida ta näitas, tõtt-öelda ilus ja roheline. Lähemal uuringul selgus aga, et kolm põllul olevast üheteistkümnest talinisuhektarist on juba hukule määratud. «Seemneid ta enam ei moodusta. Muutub lihtsalt valgeks, haiguste tõttu varsti mustaks ja mädaneb ära,» rääkis Edenberg vilja kurvast saatusest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles