Küprose ärimees teeb vanast mõisast suvila

Taavi Niittee
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pokardi mõisa peahoone ammusest hiilgusest annavad praegugi aimu kõrged sambad ja uhkete kaunistustega terrass. Maja ise on paraku varisemisohtlikus seisukorras.
Pokardi mõisa peahoone ammusest hiilgusest annavad praegugi aimu kõrged sambad ja uhkete kaunistustega terrass. Maja ise on paraku varisemisohtlikus seisukorras. Foto: Taavi Niittee / Valgamaalane

Pokardis mõisahäärber on aastaid tühjalt seistes lagunenud, kuid paari nädala eest alanud tööd maja katuse kallal annavad lootust, et ajalooline mõis saab uue elu.

Helme vallas Pokardi paisjärve kaldal kõrguval mõisa peahoonel, mida kohalikud lihtsalt Pokardi lossiks kutsuvad, on pikk ajalugu. 1870. aastal ehitatud maja kuulus omal ajal näiteks kindralmajor Aleksander Jaaksonile, kelle Nõukogude võimud 2. oktoobril 1942 Vjatka surmalaagris hukkasid. Nõukoguse ajal leidis see kasutust lastekodu ja kunagise Helme sanatoorse internaatkooli lisahoonena.

Pärast iseseisvumist ehitati kahekorruseline hoone ümber korterelamuks ning ühes selle servas tegutses aastaid kauplus. Pärast hoone varisemisohtlikuks kuulutamist olid elanikud sunnitud uued kodud leidma – maja läks aga erakätesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles