Atria farm jääb ohulast välja

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigade Aafrika katkust teavitav seilt Kallikülas
Sigade Aafrika katkust teavitav seilt Kallikülas Foto: Arhiiv/Valgamaalane

Veterinaar- ja toiduameti (VTA) hinnangul ei too reedel Jõgevamaal Puurmani valla väikefarmis diagnoositud sigade Aafrika katku juhtum kaasa kolmanda ehk kõige rangemate nõuetega kitsendustega tsooni laienemist, lõpliku otsuse selle osas teeb Euroopa Komisjon.

«Kuigi see ei ole meie otsustada, siis tõenäoliselt uus seakatku juhtum ei too kaasa kolmanda tsooni laienemist,» ütles VTA peadirektori asetäitja Olev Kalda.
 
VTA loomatervishoiu büroo juhataja Ainike Nõmmisto tõi välja, et kuna katkujuhtum avastati suhteliselt kolmanda tsooni keskelt, mitte äärealalt, on tõenäoline, et kõige karmimate kitsendustega tsooni ei laiendata.
 
«Samas võib ka arvata, et selles piirkonnas lähimal ajal kolmas tsoon ei kao. Kuigi seakasvatajad lootsid sel sügisel kolmanda tsooni kaotamist või minimeerimist, võib karta, et seda vähemalt Jõgevamaal siiski ei juhtu,» ütles Nõmmisto.
 
Kolmanda tsooni kaotamine oleks Nõmmisto sõnul liiga riskantne, kuna käes on katku levimise kõrghooaeg ja seal piirkonnas kahtlustakse veel üht katkujuhtumit. «Lisaks oleme näinud Poola ja Leedu puhul, et tsoonidest liiga vara loobumine tõi uue puhangu,» lisas ta.
 
Reedel diagnoositi pärast üheksakuust pausi taas sigade Aafrika katk kodusigadel, kui VTA leidis taudi viielt Puurmani valla väikeseapidaja loomalt.
 
Seakatk diagnoositi teadaolevalt Jõgevamaal Puurmani vallas Tõrve külas asuva väikeseapidaja farmis kokku viiel loomal, talus on üldse kokku kuus siga. Ametliku diagnoosi pani VTA Jõgevamaa veterinaarkeskuse juht Harles Kaup juhule sigadelt võetud proovide uurimistulemuste põhjal.
 
VTA kehtestas seal 10 kilomeetrise raadiusega järelevalve ala, kus lähipäevadel kontrollitakse ja võetakse proove kõigilt ohualasse jäävatelt seafarmidelt. Piirkonnas kehtestatud eriolukord keelab sisuliselt igasuguse sigade liigutamise või nendega kauplemise. Valgas tegutseva lihatööstuse Atria Eesti ASi ligi 10 000 pealine seafarm jääb ohualast välja.
 
Eestis diagnoositi esimene sigade Aafrika katku juhtum 2014. aasta 8. septembril, mil Hispaanias asuvast ELi referentlaborist saabus kinnitus Valgamaal Hummulis surnult leitud metssea kohta. Esimesed sigade Aafrika katku juhtumid kodusigadel diagnoosis VTA mullu 21. juulil.
 
Seni on Eestis hukatud veidi üle 22 000 katkusea. Taudi on leitud kodusigadel Lääne-Virumaal, Valgamaal, Tartumaal, Viljandimaal, Jõgevamaal ja Võrumaal. Viimane seakatku leid kodusigadelt oli mullu 22. septembril.
 
Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioturvalisuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles