Eesti esimene suurfarm jäi lehmadele kitsaks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ASi Laatre Piim loomakasvatusjuht Edda Vahtramäe näitab silindris peitunud ajaloolise väärtusega leide, mis temale eelkõige nostalgilist laadi. On ta ju ise samas farmis töötanud 1975. aastast.
ASi Laatre Piim loomakasvatusjuht Edda Vahtramäe näitab silindris peitunud ajaloolise väärtusega leide, mis temale eelkõige nostalgilist laadi. On ta ju ise samas farmis töötanud 1975. aastast. Foto: Sirje Lemmik / Valgamaalane

Laatre piimafarmi vana hoone lammutamisel leiti 45 aastat tagasi nurgakivisse pandud silinder toonaste ajalehtede ja rahaga. Põhjus uue lauda ehitamiseks on aga lihtne: tänapäeva lehm enam endisaegsesse latrisse ära ei mahu.

Leitud silindris olid 1971. aasta 1. oktoobri ajalehed Kommunist, Rahva Hääl, Noorte Hääl, Sovetskaja Estonija ja Molodjož Estonii. Samuti rublane rahatäht, kopikad ja juubelimündid.

Lisaks olid seal suurfarmi projekt ning ehitajate ja lüpsikarjafarmi asutamisest osavõtjate nimekiri. Saime teada, et Laatre sovhoosi tollane direktor oli Olev Tammela, peazootehnik Vambola Soostar, Valga parteikomitee esimene sekretär Uno Veeperv, täitevkomitee esimees Kalju Rogenbaum, Valga põllumajandusvalitsuse juhataja Ülo Jaanimäe ja rajooni peazootehnik Vambola Vilson.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles