Valka linnajuht püüab töölisi Eestist tagasi meelitada

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vents Armands Krauklis.
Vents Armands Krauklis. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Aastaid on piirilinnas Valkas Lauktehnika rajoonis silma riivanud kaks suurt tühja elumaja, mis sel moel juba nõukogude aja lõpust seima jäänud.

Nüüd on Valka kihelkonnaduuma juht Vents Armands Krauklis võtnud nõuks anda piirkonnale uus hingamine ja arendada seal välja tööstuspark, andis teada Põhja-Läti ajalehe Ziemeļlatvija ajakirjanik Inga Karpova. Selleks on kavas tühjad hooned ümber ehitada ning lisaks rajada kaks uut korpust. Kui hooned valmis on, annab linn need kava kohaselt rendile.

Mõistagi ei ole selline ettevõtmine just odavate killast. Karpova sõnul võtab Valka linn selle elluviimiseks 300 000 eurot laenu. Kas see ka ära tasub, on vara öelda. «Üldiselt tundub olevat aga Krauklisel päris hea nina raha leidmise suhtes – kui ta näeb võimalust, siis kohe ka seda kasutab.»

Eelkõige on ettevõtmise taga Karpova sõnul linnajuhi plaan luua kaksiklinna Läti poolele rohkem töökohti. «Krauklis on korduvalt avaldanud rahulolematust selle suhtes, et suur osa Valka elanikest käib tööl Valga ettevõtetes – nii aga jääb linnal nende pealt saamata maksutulu. Nüüd loodab ta, et uutesse tootmishoonetesse kolivad ettevõtted hakkavad värbama Eestis töötavaid lätlasi ja olukord maksurahaga paraneb.»

Ettevõtmise kasuks räägib Karpova sõnul, et Lauktehnika piirkonnas tegutseb juba mitu edukat ettevõtet. Neist olulisim on mänguasju tootev ettevõte Pepi Rer, kes vallutab üha uusi välisturge. Näiteks on nende toodang juba mõnda aega läinud Saksamaale ja Suurbritanniasse, hiljuti aga jõudis ettevõtte toodang esmakordselt Rootsi turule. Peamine müügiartikkel, millega on saavutatud maailmakuulsus, on geomeetrilised kujundid, mis tehtud polüetüleenist ja kaetud kunstnahaga. Lapsed saavad esemeid kasutada vastavalt fantaasiale.

Samuti tegutseb Karpova sõnul piirkonnas elektrotenikat tootev tehas.

Ettevõtmise õnnestumisele võib aga takistuseks saada see, et Lätis on palgatase Eestist märgatavalt madalam. «Näiteks minu abikaasa käib juba viis aastat tööl Valgas Gomab Mööblis ja on töötasuga rahul, kuigi eestlastele see ehk nii suurena ei tundugi. Samas maksab ettevõte headele spetsialistidele ka kõrgemat palka ja vaevalt, et nad uute töökohtade tekkides kohe kiirelt Valka poolel tööle asuvad,» arvas Karpova.

Olulise konkurentsieelise annab tema hinnangul kaksiklinna Eesti poolele seegi, et Eestis sagedamini miinimumpalka tõstetavat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles