Teismelised peavad alkoholi tarvitamist traditsiooniks

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored on harjunud nägema alkoholi tarvitavamist enda ümber. Neile jääb kaugeks info, et alkohol kahjustab nende aju, maksa ja teisi siseorganeid.
Noored on harjunud nägema alkoholi tarvitavamist enda ümber. Neile jääb kaugeks info, et alkohol kahjustab nende aju, maksa ja teisi siseorganeid. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tartu Ülikoolis kaitstud magistritöö tõi välja karmi tõe. Teismelised peavad alkoholi tarvitamist traditsiooniliseks osaks Eesti elust, sest on lapsest saati näinud, kuidas täiskasvanud alkoholi tarvitavad, eelistades sealhulgas karastusjookidele lahjat alkoholi.

Noorsootöötaja ning alkoholisõltumatuse tundide eestvedaja kogemusega Tartu Ülikooli magister Triin Mäger võttis teismeliste alkoholitarvitamise teema sotsiaaltöö ja sotsiaalpoliitika õppekava magistritöös «Alkoholiga seotud kogemused teismeliste eluilmas» süvitsi uurida. Et mõista teismeliste mõtteid seoses alkoholi tarvitamisega, viis ta läbi intervjuud kahe Pärnu kooli 7.–11. klasside teismelistega vanuses 13–18 eluaastat.

Selgus, et mõõdukas alkoholi tarvitamine on teismelistele sotsiaalselt aktsepteeritav. «See arusaam on kujunenud selle kaudu, et nende vanemad oskavad alkoholi juues piiri pidada ning on seejuures lõbusad ja hoolivamad,» põhjendas Mäger.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles