Tuul ja tuisk kahandasid lindude arvukust

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasvatihane on tuntud ja armastatud aialind.
Rasvatihane on tuntud ja armastatud aialind. Foto: Kunnar Rüsülainen

Eesti Ornitoloogiaühingu korraldusel nädalavahetusel toimunud talvisel aialinnuvaatlusel «Talv 2011» vaadeldi esialgsetel andmetel ligi 19 000 lindu.

Esmaspäeva keskpäevaks oli oma vaatlused edastanud 615 linnusõpra ning aialinnuvaatlusi tehti rohkem kui 540 paigas üle Eesti. Selline vaatluste hulk võimaldab edaspidi teha usaldusväärseid järeldusi talvituvate aialindude liigilise koosseisu ja arvukuse muutuste kohta.

Kokku registreeriti 53 liigist linde. Kõige arvukam liik oli oodatult rasvatihane, kes moodustas ligi veerandi vaadeldud lindude koguarvust. Teise koha saavutas rohevint, kellele järgnesid põldvarblane, leevike ja talvike.

Paljude vaatlejate tähelepanekute kohaselt pärssisid lindude arvukust nädalavahetusel valitsenud plusskraadid, tugev tuul ja tuisk. Seetõttu oli esialgsetel andmetel vaatluskohas keskmiselt kohatud lindude arv mullusest oluliselt väiksem: mulluse 43 asemel 35.

Vaatlustulemusi oodatakse 10. veebruarini. Oodatud on ankeedid ka nendest vaatluskohtadest, kus vaatlustunni jooksul ühtegi linduei kohatud. Lõplik kokkuvõte vaatlusest valmib 20. veebruariks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles