Otepää esindus külastas sõpru Venemaal

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toksovo ja Otepää omavalitsuste esindajad
Toksovo ja Otepää omavalitsuste esindajad Foto: Mare Raid

Otepää delegatsioon külastas 29.–31. juulini Otepää sõpruspiirkonda Vene Föderatsioonis – Toksovot. Visiit sai teoks Toksovo kohaliku omavalitsuse administratsiooni kutsel seoses Toksovo päevadega, millega tähistati linna 516. sünnipäeva, andis teada Otepää vallavalitsuse liige Mare Raid.

Delegatsiooni kooseisu kuulusid lisaks temale Otepää vallavolikogu aseesimees Jaanus Raidal, Otepää tervisekeskuse juhataja Andres Arike ja Sangaste vallavanem Kaido Tamberg.

Kolmel päeval toimusid kohtumised Toksovo ja Vsevoložski rajooni volikogu ja administratsiooni esindajatega. «Meid võtsid vastu volikogu esimees Olga Kovalchuk, kes on ühtlasi Vsevoložski rajooni volikogu esimees, Toksovo administratsiooni juht Andrei Koževnikov ja kommunikatsiooni- ja sotsiaalsektori juhataja Aleksandra Ivanova ning Vsevoložski rajooni administratsiooni juht Vladimir Dratsjov,» täpsustas Raid.

Aset leidis ka kohtumine Toksovo hariduskeskuse direktori Natalja Nikandrovaga. «Ta tutvustas meile keskkooli ja piirkonna haridussüsteemi toimimist. Toksovo kaks kooli ja kolm lasteaeda alluvad rajoonivalitsusele ning neid juhib Toksovo hariduskeskuse direktor. Üllatas kooli ajaloomuuseum, kus aasta jooksul valminud koostöös õpilastega ekspositsioon, mis teeks kadedaks nii mõnegi riikliku muuseumi,» tunnistas Raid.

Kavgolovo õppe-treeningkeskuses, mis on Loode-Venemaa olümpia ettevalmistuskeskus, kohtuti keskuse direktrissi Jelena Šahova ning spordidirektor Yuri Kashkaroviga, kes tuli 1984. aastal Sarajevos olümpiavõitjaks biatlonis.

«Õppe-treeningkeskus on nagu meie Tehvandi spordikeskus, aga pisut suurem. Keskuses on lisaks spordirajatistele meditsiini- ja taastusravikeskus, mis alles väljaehitamisel, ning spaa-keskus,» tõi Raid võrdluse. «Õnnestus siseneda ka lumetunnelisse, kus suusatajatel võimalik aastaringselt harjutada talvistes tingimustes.»

Keskuses on 300 majutuskohta ning direktrissi sõnul täituvus keskuses aastaringselt ligi 95%. Kavgolovo keskusesse pääsevad treenima ka harrastussportlased – liikumisradade kasutamiseks vajalik päevapilet maksab meie rahas umbes neli eurot.

«Keskuses kohatud inimesed olid kõik käinud vähemalt paar korda Otepääl treeningutel. Kolm aastat tagasi valminud treeningkeskus aga võimaldab treenida kodu lähedal ja seetõttu väga enam välismaale, sealhulgas Eestisse, ei kiputa,» nentis vallavalitsuse liige.

Toksovo päevade raames oli Otepää delegatsioonil ka au viibida skulptuuritriloogia esimese monumentaalskulptuuri «Lugev poiss» avamisel kultuurikeskuse pargis.

«Toksovo elanikud on väga uhked, et nende piirkonnas on elanud pikemat või lühemat aega sellised kuulsad kirjanikud, kunstnikud ja teadlased nagu Aleksei Tolstoi, Dmitri Likhachev, Samuil Marshak, Mikhail Glinka, Alexander Green, akadeemikud Abram Ioffe ja Igor Kurchatov ja paljud teised.

Kolme päeva jooksul arutati Raidi sõnul erinevaid koostöövõimalusi. »FC Otepää nimel edastasime Toksovo omavalitsusele kutse komplekteerida 7–12aastaste mängijate meeskond, et osaleda jalgpallurite rahvusvahelisel turniiril 2017. aasta suvel Otepääl. Vsevoložski rajooni juhtkond ootab oktoobris toimuvale festivalile Otepää taidluskollektiive, hetkel ootame täpsustatud programmi.«

Ühiselt tõdetud, et sõpruslinnadevaheline kooliõpilaste, noorte ning kultuuritegelaste vahetus peaks jätkuma. »Sooviti enam vastastikust sündmusteinfo vahetust, et elavdada ka turismireise nii Otepääle kui Toksovosse, mis on Peterburist vaid 15 kilomeetri kaugusel. Toksovo tegi ettepaneku, et 2017. aasta suvel võiks Toksovo päevadel olla esindatud ka Otepää turismi- ja käsitöötelk. Ideid tekkis palju – nüüd tuleb hakata neid tasapisi realiseerima."

Toskovos elab ligi 8000 elanikku ja suvehooajal suureneb elanikkond 30 000-40 000ni. Loode-Venemaal kutsutakse piirkonda Venemaa Šveitsiks – seda kuplilise maastiku, järvede ning turismitaristu tõttu.

Toksovoga on Otepääl sõprussidemed juba Nõukogude ajast. Toksovo – tollase nimetusega Kavgolovo – oli  tuntud kui hea sportimispaik. Otepää sportlased käisid Toksovos treeninglaagrites ja Toksovo sportlased omakorda Otepääl.

Vahepealsed ajad tõid aga kaasa suhete jahenemise. 2002. aastal soojenesid suhted aga üles. 2005. aastal käis Otepää delegatsioon Toksovos, ametlik raamleping sõlmiti 2008. aasta augustis. Lepingu alusel toimuvad kultuuritöötajate ja sportlaste õppereisid. Eriti aktiivne on õpilasvahetus Otepää gümnaasiumi ja Toksovo keskkooli vahel.

26. juulil 2009 sõlmiti kolmepoolne koostöölepe Toksovo, Vihti ja Otepää vahel, osapooled on üksteist ka külastanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles