Elektriseadmed on põhjustanud kümneid tulekahjusid

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elumaja põleng. Pilt on illustratiivne.
Elumaja põleng. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Päästeameti andmetel on tänavu elektriseadmest alguse saanud 87 põlengut. Sellistes põlengutes hukkus seitse ja vigastada sai üheksa inimest.

Viimasel ajal on tulekahjusid põhjustanud erinevad elektriseadmed, alates rösterist külmkappideni. Ka palju kõneainet pakkunud Piirissaare viimased kaks suurt põlengut said alguse elektriseadmest.

If Kindlustuse varakahjude grupijuhi Piret Jõhviku sõnul on maju süüdanud nii vanemad kui uuemad elektriseadmed, sageli põhjustavad tulekahjusid ka ebakvaliteetsed elektritööd.

«Ma väga palun inimestel elektritöödeks kutsuda sertifitseeritud/kutseline elektrik, kuna näeme sageli juhtmete ebakvaliteetsest paigaldamisest ning paikamisest alguse saanud tulekahjusid nii vanades kui uuemates elamutes. Elektriseadmetest saavad tulekahjud alguse tavaliselt siis, kui inimesi kodus ei ole, mistõttu oleks mõistlik kodust lahkudes kasutuses mitte olevad seadmed vooluvõrgust lahti ühendada,» sõnas Jõhvik.

Ta lisas, et suvilates tekitavad probleeme ka hiired, kes elektrijuhtmeid närides tulekahjusid on põhjustanud.

Tasub meeles pidada:

1)      Põlema süttinud elektriseadet ei tohi kustutada veega enne, kui see on vooluvõrgust lahti ühendatud

2)      Mitme seadme ühendamine ühte pistikusse koormab liigselt juhtmeid ning nende kuumenemine võib põhjustada tulekahju

3)      Elektri- ja pikendusjuhtmeid ei tohi paigutada raskete esemete alla ja uste vahele. See kahjustab juhet ning seade võib süttida

4)      Teibitud juhtmeühendused ning katkised pistikupesad on suur ohuallikas

5)      Kindlad ohumärgid on sulamis- või põlemisjäljed, kuid õnnetusi juhtub ka väliselt täiesti korras olevate seadmetega

6)      Iseseisvalt töötavad seadmed (näiteks külmkapp või veeboiler) olgu laitmatus tehnilises korras

7)      Soovitame kord 10 aasta jooksul lasta elektrikul läbi viia elektripaigaldiste tehniline kontroll

8)      Elektriseadmeid ning juhtmeid lase parandada spetsialistil!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles