Käib vaktsiini võimaliku ohtlikkuse uurimine

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul otsustas ta koos terviseametiga peatada Pandemrixi-nimelise vaktsiini väljastamise. Selle asemel soovitakse kasutada tänavuseks hooajaks väljatöötatud vaktsiini.

«Peatasime vaktsiini väljastamise lõpliku selguse saabumiseni, kas konkreetne vaktsiin põhjustab lisaprobleeme või mitte. Samas on jätkuvalt võimalik ennast gripi vastu kaitsta. Hooajalise gripi vaktsiinis on olemas kaitse erinevate gripi tüvede vastu ja terviseamet on andnud ka soovituse kasutada just hooajalist vaktsiini,» täpsustas minister.

Eesti andmed ei viita, et Pandemrix võiks narkolepsiat põhjustada – nagu arvatakse näiteks Soomes –, kuid arvestada tuleb, et võrreldes teiste riikidega on vaktsiini Eestis ka vähem kasutatud.

Lõplikud otsused Pandemrixi osas peab Euroopa Ravimiameti teadusliku seisukoha alusel langetama Euroopa Komisjon. Viimati avaldas Euroopa Ravimiamet hinnangu mullu augustis, olles analüüsinud Rootsist ja Soomest laekunud narkolepsiateateid. Kindlat seost narkolepsia ning Pandemrixi vahel ei tuvastatud.

Uute andmete alusel hinnatakse võimalikke seoseid uuesti Euroopa Ravimiameti Inimravimite Komitee istungil veebruaris. Arutelus osaleb ka Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles