Valgamaa päästjaid koondamine ei puudutaks

Taavi Niittee
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästeameti andmetel puudub praegu Valgamaa komandode ametikohtadelt vaid üks Tõrva päästja ning selle koha sooviks amet ideaalis täita ühe Valga komandoliikme arvelt. Nii või teisiti saab koht täidetud tuleva aasta jaanuaris.
Päästeameti andmetel puudub praegu Valgamaa komandode ametikohtadelt vaid üks Tõrva päästja ning selle koha sooviks amet ideaalis täita ühe Valga komandoliikme arvelt. Nii või teisiti saab koht täidetud tuleva aasta jaanuaris. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Hiljuti selgus, et paljusid päästeameti ametikohti hoitakse riikliku koondamiskäsu hirmus tühjana. Ennekõike puudutab ettevaatlik palkamispoliitika suuremaid komandosid.

Põhjusi päästeameti kartuseks riiklike kärpekavade ees ei pea kaugelt otsima. Nimelt on valitsus otsustanud aastatel 2015–2019 vähendada riigitööliste arvu 700 inimese võrra aastas ehk kokku umbes 3500 töötajat. Päästeametile tähendas see näiteks sellel suvel 22 kontoriteenistuja koondamist, kellest üks töötas Valgamaa päästepiirkonnas.

Kuna järgmine kärbe võib päästeameti uksele koputada igal hetkel, on suurematele komandodele kehtestatud värbamispiirang, mille kohaselt ei kuulu kõik tühjaks jäänud ametikohad täitmisele. Selle põhjus on väga lihtne: uute päästjate koolitamine kestab poolteist aastat ning koondamine tooks suured väljaminekud hüvitistena. Selle tulemusel seisab praegu päästeametis vakantsena 167 ametikohta, millest 126 kuulub päästjatele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles