Täna, 18. septembril toimuval leivapäeval Eesti Vabaõhumuuseumis selguvad konkursside „Parim mahetootja 2016“ ja „Parim mahetoode 2016“ võitjad. Konkursi eesmärk on innustada maheettevõtjaid ning edendada mahepõllumajandust.
Täna selguvad aasta parim mahetootja ja mahetoode
Parima mahetootja ja –toote konkursside võitjad kuulutatakse välja Eesti Vabaõhumuuseumis Kolu kõrtsi ees kell 15:00 toimuval auhinnatseremoonial.
„Konkursiga tunnustame parimaid mahetootjaid ja –tooteid ning tutvustame neid ka laiemale avalikkusele,“ ütles Airi Vetemaa Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutusest.
„Mahetoodete valik on juba päris lai ja konkursile esitati nii igapäevasele toidulauale kuuluvaid tooteid, kui ka pidulikumal puhul pakutavat. Hea meel on, et väiketöötlejad otsivad uusi võimalusi meie kodumaise kvaliteetse mahetooraine väärindamiseks ja leidub ka suuri tavatööstusi, kes endale mahetoote sortimenti on võtnud.“
Parima mahetootja tiitlile kandideerivad:
· Mägipõllu talu (FIE), Sander Sarap, Ida-Virumaa - teravilja- ja lihaveisekasvatus
· OÜ Äntu Mõis, Jüri Sild, Lääne-Virumaa - munakana- ja teraviljakasvatus
· Airi Külvet (FIE), Airi Külvet, Jõgevamaa - lihaveisekasvatus
· BioMari OÜ, Kalle Ojanurme, Tartumaa - marjakultuuride kasvatus, marjade ja õunte töötlemine
· ABL Baltic Seeds AS, Torben Skov, Võrumaa - teraviljakasvatus, teravilja seemnekasvatus, lihaveisekasvatus
· Klarika Hirv (FIE), Klarika ja Helger Hirv, Võrumaa - piimakarja- ja teraviljakasvatus
· OÜ Mätiku talu, Helga Pikkmets, Pärnumaa - piimakarja- ja teraviljakasvatus
Parima mahetoote konkursile esitati kokku 45 toodet 23 töötlejalt. Nende hulgas on piima-, liha- ja teraviljatooteid, alkohoolseid ja karastusjooke ning mitmesuguseid snäkke ja maiustusi. Kell 10.00-16.00 toimub Vabaõhumuuseumis Sassi-Jaani talu hoovis ka kodumaiste mahetoodete laat ja degusteerimine, kell 12.00-13.00 saavad leivapäeva külastajad valida publiku lemmikmahetoote.
2015. aastal valiti Eesti parimaks mahetootjaks Kopra Karjamõis OÜ. Parim mahetoode 2015 oli MTÜ Liivimaa Lihaveise toodetud eelküpsetatud maherohumaaveise ribi „Agnes“.
Parima mahetootja ja –toote konkurss toimub seitsmendat korda. Konkursse korraldab Maaeluministeeriumi tellimusel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga. Parim mahetoode valitakse koostöös Eesti Kulinaaria Instituudiga.