Politoloogi sõnul võiks riigikogus kandideerida ainult üks kandidaat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mailiis Ollino

Tartu Ülikooli politoloogi Rein Toomla hinnangul ei tohiks seniseid presidendikandidaate edasisest kandideerimisest loobuma survestada, kuid ideaalis näeks ta riigikogus ühte kandidaati, kes ka ära valitakse.

Toomla ütles BNS-ile, et uue presidendi leidmine on nüüd terve Eesti poliitika maine küsimus. "Nüüd tuleks leida selline kandidaat, kes osutub igal juhul valituks," sõnas Toomla. "Väliselt võiks valimised riigikogus tulla erakordselt igavad, mis tähendab seda, et seal on üks kandidaat. On ainult küsimus, kuidas riigikogu ja erakonnad suudavad sellise kandidaadi üles leida."

"Kindlasti pole mingit mõtet hakata neid nüüd survestama, et kuulge, teie ei  tohiks mingil juhul enam kandideerida, et kõik peaksid olema täiesti uued," ütles Toomla. "Oletan, et Mailis Reps kindlasti kandideerib Keskerakonna kandidaadina, oletan, et Allar Jõks kandideerib IRL-i kandidaadina. Võib-olla isegi Marina Kaljurand seatakse uuesti üles."

Laupäeval toimunud presidendivalimise esimeses hääletusvoorus valimiskogus ei saanud ükski kandidaat nõutavat häälteenamust ning teise vooru pääsesid Jõks, kes kogus 83, ja Siim Kallas, kes kogus 81 häält. Teises voorus kogus Kallas 138 ja Jõks 134 häält ning seega jäi president valimata.

Edasise presidendiks kandideerimise on välistanud Kallas, Jõks ja Mart Helme. Ka riigikogus kandideerinud Eiki Nestor kinnitas uuesti kandideerimisest loobumist. Marina Kaljuranna meeskonna teatel võtavad nad aja maha ja Mailis Reps ütles edasise kandideerimise kohta, et "seda on vara öelda".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles