Valter Malm

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valter Malm
Valter Malm Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

1. Mida teete lähiajal selleks, et töötavatel inimestel oleks oleks võimalik olla haiguslehel ja seejuures maksta arveid ja toita peret?

Tuleb tõsta haigushüvituse tasusid, mis võimaldaksid vähemalt rahuldavalt elada.

2. Kas Teie meelest ei ole lastetoetus 19 eurot kuus meie laste mõnitamine?

Lastetoetus peaks olema vajadusepõhine, st tuleb toetada vähemkindlustatud peresid.

3. Milline on õiglane Riigikogu liikme palk?

Koos esindustasudega 2000 eurot kuus.

4. Kuidas vähendada tööpuudust Valgamaal?

Töökohtade loomisega, uute ettevõtete siiakutsumisega, kuigi see on üsna raske ja pikaajaline tegevus – ettevõtlus ja töökohad ei teki tühja koha peale.

5. Kuidas suhtute euroliidust väljaastumisse?

Negatiivselt.

6. Kuidas suhtute ettepanekusse keelata välismaalastele maa müümine?

Oleneb milline maa – mis on maa otstarve. Igat ostusoovi tuleks analüüsida ja kui on ostjal tõsine soov midagi arendada, siis ei tohiks teha takistusi.

7. Mil moel vähendate inimeste ärakolimist Valgamaalt ja Eestist?

Administratiivsete meetoditega ei saa seda teha. Inimesel, kes siin elab, peab olema eelkõige endal selge visioon, miks ta siin elab ja töötab. Kui sellist selgust ei ole, minnakse õnne otsima mujale, sest inimene elab ikka seal, kus on meeldivam elukeskkond ja hästitasustatud töökoht.
Tänapäeva maailmas on inimesed väga liikuvad, minnakse nii seiklushimu pärast kui ka otsitakse paremat elu. Meie jaoks on selline elustiil harjumatu. Seni on harrastatud paikset eluviisi, nõukogude ajal hoiti inimesi kolhoosis jõuga kinni, ei antud isegi passi kätte, peaasi, et kodanik jalga ei laseks.

8. Kas lubate seista Valga–Võru–Koidula rongiliikluse käivitamise eest?

Tuleb teha majandusarvestused ja kui see on vähegi optimaalne, panna rong käima, sest uue piiripunkti ehitamine nägi ette ka raudtee ühendamise, et rongid saaksid jälle n-ö kolmnurka sõitma hakata.

9. Mida peaks tegema, et Valga haiglasse saada tööle uusi arste?

Tegema neile selliseid tööpakkumisi, millest on raske keelduda.

10. Kas olete viimastel aastatel osa võtnud heategevuslikest üritustest Valgamaal annetajana?

Jah, viimati lasterikaste perede üritusel kultuuri- ja huvialakeskuses

11. Kuidas näete hetkel perearstinduse sektorit tegutsemas ja mida toob tulevik?

Tulevik on keeruline, kuna perearste napib. Siin ei aita muud kui tuleb otsida uusi arste, keda saaks panna huvituma siiakanti tööle tulemisest. Oluline on eelkõige töö ja olme ning palgatingimused.

12. Mida arvate Palestiina omavalitsuse püüdlustest iseseisva riigi poole ja kuidas hindate Eesti Vabariigi vaoshoitust selles küsimuses?

Kuna Eesti on väike tegija suures poliitikas, siis peame üldjoontes juhinduma meie suurte liitlaste hinnangutest nendes küsimustes. See ei täheda, et meil ei tohi olla oma seisukohta, kuid oma arvamuse väljaütlemine peab olema diplomaatiline. Meie vajame samuti toetust paljudes küsimustes, nii et maailmas on kõik sõltuv riikidevahelistest suhetest, kõik riigid ei ole sugugi meie sõbrad.

13. Kas Teie arvates on üksikisikule kehtestatud kautsjon Riigikogu valimistel kandideerimiseks mõistliku suurusega?

Kuna ei kandideeri üksikisikuna, siis ei ole ka huvitunud, kui suur see summa on.

14. Milline on Teie hinne viiepalliskaalal Eesti riigi praegu võimuloleva koalitsiooni tegudele majanduskriisi leevendamisel?

Hinne 4, kohati 5, mõnedes punktides hinne 3.

15. Kas toetate Pakri saarele tuumajaama rajamist?

Sellele küsimusele on raske vastata, kas jah või ei, sest kui tuumajaam rajada, peaks eelnema tõsine analüüs ja peaksid olema välja selgitatud ka muud võimalikud asukohad. Alles siis saab anda ühese vastuse.

16. Kui suur on Teie arvates minimaalne sissetulek kalendrikuus neljaliikmelisele perele (ema, isa, kaks kooliskäivat last), et end ära majandada?

Kõik sõltub soovidest ja elustiilist, vajadustest, kui suured on kooliskäivad lapsed jne. Keskelt läbi see vahemik peaks olema 700–1000 eurot kuus.

17. Mida saaksite Riigikogus teha olukorra parandamiseks ehitusvaldkonnas Valgas?

Valgas tegeleb linna vajaduste rahuldamisel ehitusega linnavalitsus ja volikogu. Riigikogu ei saa mõjutada kohaliku omavalitsuse tööd, küll aga saab võimaluse korral toetada riigiosalusega valmivaid objekte. Samuti peaks siit valitud Riigikogu liige tundma huvi ja võimaluse korral olema kas ise abiks või soovitama vastava ala spetsialiste mõne tekkinud probleemi lahendamisel.

18. Kui Teile teadaolevalt kujutavad halva kvaliteediga ehitusmaterjal ning vesine pinnas Valga gümnaasiumi hoonele ohtu, siis mida kavatsete olukorra parandamiseks ette võtta?

Seda, et uus maja hakkas varsti lagunema, teavad need inimesed, kes töötasid Valga I keskkoolis, üsna hästi (bassein, punane väliviimistluskivi, praod seintes, metallkonstrutsioonid ümber seinte, ventilatsioon jne), aga sellest ei taheta avalikult eriti rääkida, sest seda peetakse ilmselt halvaks tooniks.
Fakte on palju. Ma olen otsinud samas seisus olevaid koolimaju Eestis, mis on ümberringi metalliga toestatud, aga pole siiani leidnud. Kui asjatundjad väidavad, et kõik on korras ja ei ole mingit kartust, et maja võib kunagi muutuda varisemisohtlikuks, siis on iga inimese vaba voli seda uskuda või mitte.
Seetõttu otsustas volikogu revisjoni komisjon tutvuda lähiajal kooli remondiseisuga ja siis välja öelda oma seisukohad. Tänane asjade seis näitab seda, et midagi püütakse varjata ja ei taheta lõpuni kõike öelda, nagu ütles hr Baskin: kahtlusi ei ole, aga on kõhklused. Revisjonikomisjoni seisukohtadest teavitame ka avalikkust.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles