Soomes valmis film Valgamaalt pärit naisest

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hella Wuolijoki
Hella Wuolijoki Foto: arhiiv

Eelmise aasta lõpus valmis Soomes film 1886. aastal Valgamaal Taagepera vallas sündinud ning hiljem Valga linnaski elanud Hella Wuolijoest.

Soome uudisteportaal MTV3-STT kirjutas sel puhul, et tegu oli põhjanaabrite seas oodatud sündmusega. Filmi valmimisest rääkivas uudisnupus tituleeritakse Wuolijoke Soome ajaloo suurnaiseks, samas märgitakse ära ka tema Eesti päritolu.

Portaalis öeldakse, et Wuolijoki elas justkui mitut elu: ta oli ärinaine, ühiskonnategelane, kirjanik, rahvaesindaja ja Ylesradio töötaja.

Filmi autor on Hella Wuolijoe mehe venna pojapojapoeg Juha Wuolijoki. «Asjaolu, et olen Hella mehe Sulo suguvõsast, oli minu silmis hea ja ainulaadne võimalus – ma ei saanud seda kasutamata jätta,» kommenteeris autor.

Peaosalist mängib Tiina Weckström.

Wuolijoe – sünninimega Ella Marie Murrik – tuntuim teos oli näidenditsükkel «Niskamäe noorperenaine».
Aastal 1908 lõpetas ta Helsingi Ülikooli, õppides folkloristikat, ajalugu ja esteetikat. Samal aastal abiellus ta ka Sulo Wuolijoega ja jäi elama Soome, kus 1954. aastal ka suri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles