Trepilt tuli välja meistri nimi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SA Valga Jaani Kiriku Renoveerimine juht Sirje Päss avastas hiljuti kirikutrepi ülevaatusel kahelt trepiastmelt arvatava kivimeistri nime – Carl Nevermann. Leid oli järjekordne tore üllatus, mis kiriku remondi käigus on esile tulnud.
SA Valga Jaani Kiriku Renoveerimine juht Sirje Päss avastas hiljuti kirikutrepi ülevaatusel kahelt trepiastmelt arvatava kivimeistri nime – Carl Nevermann. Leid oli järjekordne tore üllatus, mis kiriku remondi käigus on esile tulnud. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valga Jaani kiriku välis­trepilt tuli paksu tolmukihi alt nähtavale arvatavalt trepi valmistanud meistri nimi.

«Kuna tegin parajasti pühakodade programmile toetusetaotlust järgmise aasta töödeks, tulime muinsuskaitseameti vaneminspektori Mari-Liis Parise ja järelevalvet tegeva ametnikuga üle vaatama kiriku välistreppi, mis väga õnnetus seisus,» rääkis SA Valga Jaani Kiriku Renoveerimine juht Sirje Päss, kuidas leiule sattus. Tegu on kiriku muusikakoolipoolse trepiga.

Treppi lähemalt uurides märkas ta paksu tolmukihi all krobelist pinda. «Hakkasin seda kraapima ja selle käigus tuli kihi alt välja järjest rohkem tähti. Lõpuks oli selgelt näha tekst «Carl Nevermann Riga». Nime leidsime veel teiseltki trepiastmelt. Leid võttis meid kõiki ahhetama.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles