Alaealised on Valgamaal tänavu seitsmel korral liiklusõnnetusse sattunud

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
28. aprilli õhtul toimus liiklusõnnetus Valgas Vabaduse ja Aia tänava ristmikul, kus Pärna puiestee suunas liikunud mopeed sõitis otsa reguleerimata ülekäigurajal teed ületavale jalakäijale.
28. aprilli õhtul toimus liiklusõnnetus Valgas Vabaduse ja Aia tänava ristmikul, kus Pärna puiestee suunas liikunud mopeed sõitis otsa reguleerimata ülekäigurajal teed ületavale jalakäijale. Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Tänavu on Valgamaal juhtunud seitse liiklusõnnetust, kus inimkannatanuteks olnud alaealised. Paraku oli üks liiklusõnnetus sedavõrd raske, et selle tagajärjel kaotas üks laps oma elu.

Sel aastal lastega juhtunud liiklusõnnetustes osales politsei andmetel kolm last ratturia, kolm mopeedijuhina (viga sai neist kaks), üks jalakäijana ja üks kaasreisijana. Sel aastal juhtunud alaealise osalusega liiklusõnnetustest kolmel juhul on lapsed ise nende põhjustajad olnud, täpsustas politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Ragne Keisk. «Eelmisel aastal sai maakonnas liiklusõnnetustes viga kuus alaealist.»

Valga politseijaoskonna vanemliikluspolitseiniku Kaimar Karmi sõnul saavad tegelikult täiskasvanud ise enda poolt nii mõndagi ära teha, et välistada laste õnnetustesse sattumine. Ennekõike saavad täiskasvanud olla eeskujuks ja seda nii tänaval jalakäijana aga ka autoroolis.

«Saame lastele juba varakult õpetada turvalist käitumist liikluses ja juhendada, millal ja kuidas ületada teed, millised kohad sobivad mängimiseks, milliseid liiklusmärke jälgida ning kuidas liigelda jalgrattaga nii, et keegi ennast ohtu ei seaks. Rääkida, et mopeedisadulas perutamine ei ole uhkuseasi ja autoroolis iseenda ja sõiduki võimekuse proovilepanekul liikluses kohta ei ole,» lisas Karm.

Oluline on tema sõnul ka positiivne eeskuju. «Saame olla ise need liiklejad, kes ülekäigurajal ootavad rohelise tule süttimist ning vaatavad vasakule ja paremale. Või jälgida autoroolis, et me ei ületaks piirkiirust, ei teeks mõtlematuid ja hooletuid manöövreid, oleksime tähelepanelikud kaasliiklejate suhtes ning teeksime enda poolt kõik, et noor hindaks kriitiliselt, kelle juhitavasse sõidukisse ta istub.»

TÄNAVUSED JUHTUMID VALGAMAAL

* 24. jaanuaril toimus liiklusõnnetus Puka vallas Jõhvi-Tartu-Valga maantee 184. kilomeetril, kus kaine ja juhtimisõigust omav 30aastane mees, juhtides sõiduautot Volkswagen, ei andnud vasakpöördel teed otse liikunud väikebussile Mercedes, mille roolis olnud 53aastane mees oli samuti kaine ja omas juhtimisõigust.

Volkswagen liikus parasjagu Tartu poolt suunaga Valga poole ning sooritas vasakpöörde Puka suunas. Buss omakorda liikus Valga poolt Tartu poole. Buss vedas lapsi, kes olid tulnud spordivõistlustelt, lisaks viibis bussis treener ja bussijuht, kelle sõnul kasutasid kõik reisijad turvavarustust nõuetekohaselt. Volkswagenis viibis juht üksi ning ka tema sõnul kasutas ta turvavarustust.

Liiklusõnnetuse tagajärjel sai viga väikebussis olnud 13aastane poiss, kes toimetati haiglasse kontrolli.

Sündmuskohal oli sõidutee kaetud asfaltkattega, millel puhastamata lumekiht. Sõiduauto juhi sõnul arvas ta, et jõuab vasakpöörde enne vastuliikuvat sõidukit ära teha. Politsei soovitab siinkohal sõidukijuhtidel alati võtta pisut aega, et hinnata adekvaatselt vastuliikuva sõiduki kaugust ning kiirust ja mitte manöövri sooritamisega kiirustada.

* 28. aprilli õhtul toimus liiklusõnnetus Valgas Vabaduse ja Aia tänava ristmikul, kus Pärna puiestee suunas liikunud mopeed sõitis otsa reguleerimata ülekäigurajal teed ületavale jalakäijale. Pärast kokkupõrget lahkus mopeedijuht sõidukiga sündmuskohalt.

Politsei selgitas välja, et mopeedi juhtis 16aastane noormees, kes sai ise mopeediga kukkudes kergemaid vigastusi. Naine, kellele mopeed otsa sõitis, toimetati esmaabiks toona meedikute juurde.

* 12. mail kella 19 paiku teatati häirekeskusele raskest liiklusõnnetusest Puka vallas Palamuste külas. Veokite manööverdamisel jäi viieaastane jalgrattal sõitnud poiss ühe metsaveoki tagaratta alla ning hukkus sündmuskohal. Temaga kaasas olnud tüdruk viga ei saanud.

Veokijuhid ise praegu teadaolevalt traagilist õnnetust ei märganud ega tajunud ning mõlemad jätkasid pahaaimamatult oma teekonda.

* 9. juuni keskpäeval sai politsei teate, et Tõrva linnas Kuusiku ja Ehitaja tänava vahelisel jalakäijate ja jalgratturite teel sõitis 14aastane poiss jalgrattal Ehitaja tänava suunas. Käikude vahetamise ajal tuli lapse rattal kett hammasratastelt maha, mille tagajärjel libisesid jalad pedaalidelt ja seetõttu jalgrattur kukkus.

Politsei selgitas välja, et noormees ei kasutanud jalgrattaga sõites kiivrit. Jalgratas oli tehniliselt korras ja vastas nõuetele. Kukkumise tagajärjel sai poiss kergemaid vigastusi ning ta pöördus ise esmaabiks meedikute poole.

* 17. juunil kella 10.20 ajal juhtus liiklusõnnetus Tõrva linnas Valga tänav 37 juures Valga-Uulu maantee 27,3. kilomeetril, kus jalakäijate ülekäigurajal sõitis veoauto juht külge paremalt poolt teed ületavale kaheksa-aastasele lapsele. Laps sai veoki kabiini nurgalt löögi ja kukkus. Esmaabi saamise järel pääses ta kodusele ravile, tal olid marrastused.

Veok oli tehniliselt korras, rehvid vastasid nõuetele ja juht kasutas turvavarustust, oli kaine. Esialgsetel andmetel ei märganud autojuht last, kōik täpsemad asjaolud on selgitamisel. Ülekäigurajale lähenedes tuleb tähelepanu koondada jalakäijatele, aeglustada ning veenduda, et vöötrada keegi parasjagu ei ületa ega seda kavatse.

* 22. juunil kella 12.30 ajal sõitis 13aastane poiss jalgrattal Valgamaal Otepää linnas Tehvandi tänaval ja pöörates Tehvandi hotelli ees olevasse parklasse, sõitis vastu kõnnitee äärekivi ning kukkus. Lapse isa toimetas lapse esmaabiks haiglasse. Politsei selgitas välja, et laps kandis kaitsekiivrit. Kuigi sadas vihma, olid teeolud head.

* 9. septembril kella 21.40 paiku juhtus liiklusõnnetus Valgas Kuperjanovi 62 juures, kus kokku põrkasid kaks mopeedi. Teadaolevalt sõitsid kaks sõpra mopeedidega: üks oli 16- ja teine 17aastane. Eessõitja valmistus vasakpöördeks, tagant tulija selle planeeritava manöövriga mingil põhjusel ei arvestanud või ei märganud seda ning püüdis möödasõidu teha.

Seega, vasakpööret teinu ei veendunud, et tema manööver on ohutu ja keegi temast paralleelselt möödasõitu ei tee. Taganttulija aga pidanuks olema tähelepanelik selles osas, et paremini veenduda üle, millised kavatsused on ees sõitval sõbral, kui ta tasapisi aeglustas ning eeldatavasti ka manöövrist märku andis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles