Ilmajaam hoiatab pakase eest

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilm on sel ja järgmisel nädalal külmem kui eelmisel.
Ilm on sel ja järgmisel nädalal külmem kui eelmisel. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Ilmajaam edastas saabuvaks nädalaks külmahoiatuse.

Sünoptik Merike Merilain ütles, et kui ilmaprognooside kohaselt kestab -30 kraadine pakane üle kahe päeva, on tavapärane, et edastatakse vastav hoiatus. «Sama kehtib ka suvel, kui temperatuur tõuseb pikemaks perioodiks kui kaks päeva üle 30 soojakraadi,» lisas sünoptik.

Praeguse ennustuse kohaselt jääb temperatuur vahemikku -25 kuni -30 kraadi terveks nädalaks, järgmisel esmaspäeval võib see kohati langeda ka -32 kraadini, rääkis Merilain. «Aga see ei tähenda, et igal pool nõnda külm oleks, Lõuna-Eestis on tavaliselt natuke soojem ning äkki saab ikkagi Tartu maraton pühapäeval peetud,» lisas sünoptik.

Tänavuse külmaperioodi külmarekord mõõdeti täna varahommikul, kui Raplamaal Kuusikul langes temperatuuri -26,9 kraadini.

Õhutemperatuuri absoluutne miinimum mõõdeti 17. jaanuaril 1940. aastal Jõgeval, kui temperatuur langes -43,5 kraadini.

Tugeva külma korral soovitab päästeamet väljas liikuda võimalikult vähe ning seda peavad arvesse võtma eelkõige lapsed ja vanurid. Tugeva pakase püsimine võib kaasa tuua probleeme ruumide kütmisega, veetorustike ja trasside külmumist ning elektrikatkestusi.

Erilist tähelepanu tuleb pöörata ruumide kütmisele. Ahjukütte puhul tuleb jälgida mõõdukat režiimi ning kütta korraga üks ahjutäis kaks kuni kolm korda päevas. Vältimaks vingumürgituse ohtu peab jälgima, et siibrit liiga vara ei suletaks. Elektriliste küttekehade kasutamisel ei tohi elektrisüsteemi üle koormata.

Torustike külmumisohu vältimiseks tuleb mässida torud lisaisolatsiooniga, mingil juhul ei tohi külmunud torusid soojendada lahtise tulega. Jäätunud torude üles soojendamisel tuleb kasutada soojakaableid või soojapuhurit.

Valmistuge võimalikeks vee- ja elektrikatkestuseks varudes joogivett ning patareid taskulambile ja raadiole, samuti laadige mobiiltelefonid.

Vältimaks tulekahjusid, mis võivad alguse saada võõraste isikute poolt keldritesse ja kuuridesse tehtud tulekolletest, tuleks lukustada uksed ja sulgeda muud juurdepääsud.

Kui pikem autosõit külmaperioodil osutub möödapääsmatuks, tuleb sõidukile varuda piisavalt kütust ning kaasa võtta laetud mobiiltelefon.

Külmakahjustuste ennetamiseks tuleks nõu küsida üleriigiliselt perearsti infotelefonilt 1220.

Päästeamet soovitab inimestel külmaperioodil hoida tihedamat kontakti ka oma üksi elavate eakate lähedastega ning neid vajadusel abistada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles