Tõrvalased otsustavad kümne tuhande euro saatuse üle

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõrva linnajuhid annavad uue aasta eelarvest tõrvakatele taas kord otsustada 10 000 euro kasutamine Tõrva linna eelarvest. Pildil Tõrva linnavalitsuse hoone
Tõrva linnajuhid annavad uue aasta eelarvest tõrvakatele taas kord otsustada 10 000 euro kasutamine Tõrva linna eelarvest. Pildil Tõrva linnavalitsuse hoone Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Uue aasta eelarvest antakse tõrvakatele taas kord otsustada 10 000 euro kasutamine Tõrva linna eelarvest.

Linnapea Maido Ruusmann selgitas, et Tõrvale anti suvituslinna staatus 1937. aastal ning linnal on seda ajaloolist otsust plaanis ka 2017. aastal väärikalt tähistada. «Kaasava eelarve protsessi kaudu soovime seekord leida ettepanekuid avalikus linnaruumis olevate uuenduslike objektide rajamiseks, mis sobiksid kokku Tõrva kui suvituslinna staatusega.»

Esitatav idee võib olla linnaruumi ilmestav objekt, milleks muu hulgas võib olla skulptuur, välimööbel, installatsioon või haljastuslahendus. Oluline on, et objekt valmiks kindlasti 2017. aasta jooksul ning see ei tohiks kaasa tuua ebamõistlikke kulusid omavalitsuse järgmiste aastate eelarvetele.

Ettepanekuid on oodatud esitama nii eraisikud kui organisatsioonid ning esitaja ei pea tingimata olema idee elluviija. Oma mõtteid saab esitada 30. novembrini Tõrva linna kodulehel.

Detsembris vaatab kaasava eelarve komisjon esitatud ettepanekud üle ning valib välja ideed, mis lähevad rahvahääletusele. Komisjon hindab ettepaneku realistlikkust, eelarvet ja selle teostatavust 2017. aastal. Samuti on komisjonil õigus esitatud ideed edasi arendada või pakkuda sellele välja alternatiivset asukohta.

12. detsembrist kuni 15. jaanuarini on kõigil vähemalt 16aastastel Tõrva kodanikel võimalus anda oma hääl väljapakutud ideedele. Hääletuse järgselt koguneb taas kaasava eelarve komisjon, kes võib teha otsuse toetada üht või mitut ettepanekut, mis koguvad hääletusel enim toetust.

Tõrva linn rakendab kaasava eelarve hääletust kolmandat korda. 2015. aastal otsustati kaasava eelarve rahast rajada Veskijärve äärde Igamehe kohvik ning tänavu toetati mitme spordi- ja kultuuriürituse korraldamist Tõrva 90 aasta juubeli tähistamiseks.

Kaasav eelarve on paljudes riikides kasutatav menetlus, kus kohalik kogukond saab eelarve koostamisel teatud summa osas kaasa rääkida, tehes ettepanekuid omavalitsuse elu edendamiseks ja hääletades parimate ideede poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles