NATO hävitajad taas madallennul

Tiit Loim
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hävituslennuk Eurofighter Typhoon
Hävituslennuk Eurofighter Typhoon Foto: Jaanus Lensment / Postimees / Scanpix

Alates esmaspäevast teevad töönädala vältel Eesti kohal madallende kaks Ämari lennubaasis paiknevat Saksa õhuväe Eurofighter-tüüpi hävituslennukit.

Lennukid lendavad üle Eesti madallennualadel ning mitte madalamal kui 152 meetrit ehk 500 jalga ja sedagi eelistatavalt asustatud punktidest eemal. Lennud toimuvad päeva esimeses pooles, teatas kaitseväe peastaap BNSile.

NATO liikmesriigid eraldavad õhuväeõppuste ja -harjutuste, sealhulgas madallendude tegemiseks kindlad osad oma õhuruumist. Ka Balti riikide valitsused on eraldanud oma õhuruumis piirkonnad madallendude sooritamiseks. Madallende tehakse kokkuleppel lennuameti ja Lennuliiklusteenindusega.

Põhja-Atlandi Nõukogu otsuse kohaselt valvavad NATO liikmesriikide õhujõud Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi rotatsiooni korras alates 29. märtsist 2004. aastal, mil Balti riigid said NATO liikmeks. Balti riikide õhuturve moodustab osa NATO targa kaitse kontseptsioonist, mille eesmärk on säästa alliansi liikmesriikide ressursse, panustades erinevatesse võimekustesse ühiselt.

Saksa õhuväe lennusalk võttis Balti riikide õhuturbe üle 31. augustil. Šiauliai lennubaasis paikneb praegu Prantsusmaa õhuväe õhuturbesalk, mille relvastuses on hävitajad Mirage 2000.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles