Galerii: Vandaalid sodisid Paju lahingu mälestusmärgi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paju lahingu monument. Vandaalid on mälestusmärki rüvetanud.
Samas on soditud ka parklas infotahvel ning katusealune.
Paju lahingu monument. Vandaalid on mälestusmärki rüvetanud. Samas on soditud ka parklas infotahvel ning katusealune. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Huligaanid on Valgamaal Paju külas asuva Paju lahingu mälestussamba ja selle juures asuva katusealuse ning infotahvli aerosoolvärvidega üle sodinud.

Tõlliste vallas asuvat 1994. aastal avatud Paju lahingu mälestussammast katavad erinevad valget ja helesinist värvi kirjad.

Valga militaarteemapargi juhataja Meelis Kivi ütles, et sellise monumedi rüvetamine on täiesti lubamatu. "Siin peaks kindlasti vastavad ametkonnad sekkuma, politseid ja kaitsepolitseid silmas pidades."

Paju lahing oli Kivi sõnul Vabadussõjas olulise tähtsusega. "Oma noore ülesehitatava sõjaväega olime suutelised nii sakslaste Landesveeri kui Punaarmee Eesti piiridest välja tõrjuma. Paju lahing oli üks Vabadussõja üks ohvriterohkemaid lahinguid, kus 25% Kuperjanovi pataljonist kas haavatute, surnute või teadmata kadunutena rivist välja langes ning üks tähtsamaid lahinguid suure raudteesõlme Valga pärast."

Tõlliste vallavanem Madis Gross ütles esmaspäeva pärastlõunal, et temani polnud info vandaalitsemisest enne Valgamaalase päringut jõudnud. Vandaalidega on Grossi sõnul keeruline, sest neid on raske tabada. Gross sõnas, et samba korrashoid on valla ülesannete hulgas ja võimalusel vald selle puhastab. "Täna me ei suuda vist enam midagi ette võtta, aga eks me homme siis vaatame. Peab vaatama, mis värvid need on, kas need on lihtsasti mahapestavad. Siin on bussiootepaviljone soditud värvidega, mida ei saagi maha."

Lõuna prefektuuri pressiesindaja Ragne Keisk ütles esmaspäeva pärastlõunal, et praeguse info kohaselt ei olnud juhtumist veel politseile teada antud.

Paju lahing oli Eesti Vabadussõja ajal 31. jaanuaril 1919 Eesti Rahvaväe Tartu-Valga grupi ja Punaarmee Läti punaste küttide vahel Valga pärast toimunud lahing Paju mõisa all. Lahingu 75. aastapäeval avati selle mälestuseks Paju külas Tõlliste vallas mälestussammas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles