Moreli maja saatus kulgeb nüüd pärandaja soovi mööda

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moreli majal on läinud hästi – aeg on uhkele hoonele armulik olnud. Selline nagu paistab maja täna, oli ta ka sada aastat tagasi. Kunagi hoone ümber rajatud iluaiast ei ole kahjuks palju järel.
Moreli majal on läinud hästi – aeg on uhkele hoonele armulik olnud. Selline nagu paistab maja täna, oli ta ka sada aastat tagasi. Kunagi hoone ümber rajatud iluaiast ei ole kahjuks palju järel. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valga linna kahtlemata üks uhkemaid ja omanäolisemaid hooneid on niinimetatud Moreli maja kesklinnas Kuperjanovi tänaval. Möödunud sajandi alguses suursuguseks villaks ehitatud hoone oli omal ajal tuntud loomaarsti Adam Moreli koduks. Tohter pärandas villa testamendiga Eesti Vabariigile lisatingimusega: hoonet hakkavad kasutama lapsed.

Valga muuseumist saadud info põhjal valmis kohaliku ehitusmeistri Märt Grossi projekteeritud juugendlikus stiilis klassitsistlike sugemetega hoone 20. sajandi alguses. Maja ehitusaasta on eri allikate põhjal veidi erinev, vahemik ulatub aastatesse 1900–1908.

Näiteks on kodu-uurija Aleksander Saks oma uurimuses kirja pannud järgmist: «Ajavahemikul 1870–1900 tekib krundile väike maja (tänavajoone lähedal), mille loomaarst Morel koos krundiga ära ostab, lammutab ja ehitab tänavajoonest eemale uue maja. Projekti koostab ja ehitab ehitusmeister Märt Gross. 1905. aasta plaanil on maja tähistatud.» Veel saab samast allikast lugeda, et Adam Morel elas maja esimesel korrusel, teisel elas metsaülem Sepa pere ja kolmandal metsaülema abi Seesma pere.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles