Iseehitatud masin lõhub talvepuud paari tunniga

Taavi Niittee
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omapärase tööpõhimõttega puulõhkumismasina abil said Peeter Männi käe all raskest remmelgapakust loetud minutitega parajad küttepuud. Mehe sõnul on masina tootlikkus kusagil viis ruumi ühe tunniga.
Omapärase tööpõhimõttega puulõhkumismasina abil said Peeter Männi käe all raskest remmelgapakust loetud minutitega parajad küttepuud. Mehe sõnul on masina tootlikkus kusagil viis ruumi ühe tunniga. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valgamaal Kalmuse talus seisab puuriida kõrval omapärane puulõhkumismasin, mille taolist naljalt poest ei leia, kuna meie maal vähelevinud tüüpi riistapuu ehitasid valmis kaks mehaanikaentusiasti enda tarbeks.

Talu peremees Peeter Mänd pigimusta värvi masina pisut tumedast sünniloost saladust tegema ei hakanud. «Tegemist on kõige ehedama tööstusspionaaži näitega, sest selle patent pärineb kusagil 1800. aastate Ameerikast. Euroopas on sellised levima hakanud alles viimase paari aasta jooksul.»

Eestipäraselt hoorattaga puulõhkumismasinaks nimetatud tööriist nägi ilmavalgust 2012. aastal, kui kaks sõpra selle nii-öelda kuuri all kokku panid. «Mina olin see insener, kes joonised tegi, ja Raivo Kurel oli ehitaja,» rääkis Mänd, kelle sõnul said lõpuks tööviljad võrdselt jagatud: üks masin tehti talle ja teine sõbrale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles