Ennast politseinikena esitlevad kelmid tegutsevad taas

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Eilse ja üleeilse päeva jooksul sai politsei mitu kõnet Leedu kelmide tegevusest Tallinnas ja Harjumaal.

Petturid üritavad ohvritelt välja petta suuri rahasummasid, teatades telefoni teel, et nende lähedane inimene on sattunud õnnetusse.

Põhja Prefektuuri juhtimiskeskusesse helistanud inimesed rääkisid politseile, et nad on saanud telefonikõnesid võõrastelt isikutelt, kes üritasid emotsioonidel mängides panna neid uskuma, et lähedane inimene on sattunud avariisse või muusse õnnetusse.

Seejärel paluti raha kriminaalvastutusest pääsemiseks või õnnetuses kannata saanud isikutele tekitatud kahju korvamiseks.

Põhja Prefektuuri majanduskuritegude talituse juhi Rain Kuusi sõnul on politsei sellise petuskeemiga kokku puutunud juba eelnevatel aastatel.

„Hea manipulatsioonioskuse ja emotsioonidel mängimisega ehmatatud ohvril  palutakse tagasi helistada Leedu telefoninumbrile, mis algab suunakoodiga + 370 (või 00370). See on kindel märk sellest, et tegemist on kelmidega ning nende manipulatsioonidega ei tohi kaasa minna,” selgitas Rain Kuus.

Kuus tuletas meelde, et eelmistel aastatel langesid kelmide ohvriks vene keelt kõnelevad vanemad inimesed. „Kahjuks on ka täna laekunud meile üks teade ohvrist, kes on petturitele maksnud enam kui 1000 eurot. Siinkohal panen inimestele südamele, et nad räägiksid oma lähedaste ja tuttavatega, hoiataksid neid ning selgitaksid petuskeemi olemust, et vältida ohvriks langemist,” ütles Kuus.

Kõige aktiivsemalt tegutsesid nn libapolitseinikud Eestis 2008. aasta kevadel ja suvel ning siis langesid nende ohvriks sajad vene keelt kõnelenud vanad inimesed.

Väiksemal määral on petuskeemi kasutatud ka järgnevatel aastatel. Eelmistel aastatel Eestis tegutsenud kelme on kohtulikult karistatud ja pärast karistuse kandmist Eestist välja saadetud.

Politsei hoiatab, et olukorras, kus keegi pöördub teie poole taolise rahanõudega, ei tohiks mingil juhul kelmidele raha anda ning tuleks sellest koheselt teavitada politseid lühinumbril 110.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles