Päästeamet hoiatab: jääl liikumine pole turvaline

Tiit Loim
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allikakoht Viljandi järvel
Allikakoht Viljandi järvel Foto: Lõuna päästekeskus

Jääolud on veekogudel vaatamata öistele külmadele veekogudel muutlikud. Mitmed Lõuna päästekeskuse päästjate eilsed väljasõidud olid seotud veekogude jääl uisutavate või liikuvate lastega.

Jääolud on veekogudel vaatamata öistele külmadele veekogudel muutlikud ja jääl liikumine ei ole päästjate hinnangul turvaline, vahendas Lõuna päästekeskus. Kontrollimisel selgus, et kohati oli jääkate küll kuni 10 sentimeetrit jäme, kuid järvede suubumis- ja allikakohtades oluliselt õhem.  Näiteks Viljandi järvel oli näha lahtine allikakoht, mille kõrval on samas 10 sentimeetri paksune jää.

Jääle minevad inimesed peavad kasutama turvavarustust ja kandma kaasas jäänaaskleid, mille abil läbi jää vajumisel ennast august välja tõmmata. Veel tasub tähele panna, et jää on alati õhem vooluveekogudel, kõrkjate kasvukohtades, madalikel, allikate juures (lumekatteta jääl on allikakohad näha tumedamate laikudena), kanalisatsiooni, jõe, oja või kraavi suudmekohas, koolmekohtades ning jõe kitsenemis- või pöördekohas. Jääõnnetuses on alati süüdi valesti käitunud inimene, kes pole osanud ohtu hinnata ja on olnud liiga enesekindel.

Rohkem infot jääohutuse kohta Päästeameti kodulehel: https://www.rescue.ee/et/kodanikule/veeohutus/jaaohutus.html.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles