Arhiivi hoidlates peitub tohutul hulgal ajalugu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusarhiivi Valga osakonnas on säilikute arv viimase 20 aastaga üle kümne korra kasvanud ja ulatub nüüd üle 755 000. Lisaks Valgamaale on hoidlates Põlva-, Võru- ja Pärnumaa ettevõtete-asutuste dokumente ning Tallinna ettevõtete personalidokumente. Riiulitel ruumi veel jagub, tõdes arhiivi juhataja Riina Virks hoidlaruume ja säilikuid tutvustades.
Rahvusarhiivi Valga osakonnas on säilikute arv viimase 20 aastaga üle kümne korra kasvanud ja ulatub nüüd üle 755 000. Lisaks Valgamaale on hoidlates Põlva-, Võru- ja Pärnumaa ettevõtete-asutuste dokumente ning Tallinna ettevõtete personalidokumente. Riiulitel ruumi veel jagub, tõdes arhiivi juhataja Riina Virks hoidlaruume ja säilikuid tutvustades. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Seda, et Valgas endises Säde seltsimajas asub arhiiv, teab enamik inimesi, kuid mida selle maja ruumid peidavad ning millega seal tegeletakse, paljud ei tea. Ammugi mitte seda, et arhiivi hoidlates on üle 755 000 säiliku.

Maja esimesel korrusel paiknevad inimeste tööruumid, avar fuajee, nõupidamiste-koosolekute ruum ehk ümarlaud – nagu töötajad ise seda  kutsuvad –, ruumid dokumentide vastuvõtmiseks ja korrastamiseks ning avar ja kenasti sisustatud uurimissaal, mis mõeldud kõigile arhiivi külastavatele inimestele, kes kohapeal materjale uurida soovivad.

«Uurimissaali oleme püüdnud võimalikult hubaselt sisustada. Siin viime õpilastele läbi arhiivitunde ja näitame filme Valga inimestest, asutustest ja ettevõtetest nõukogude aastatel. Paljud on neid vaadates tundnud  äratundmisrõõmu, lastel on aga huvitav näha selle aja eluolu ja linnavaateid,» sõnas maja tutvustanud rahvusarhiivi Valga osakonna juhataja Riina Virks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles