Kohus jättis tapmises süüdimõistetu suhtes otsuse muutmata

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veretöö leidis aset Valgas Riia tänaval ajaloolise kabeli kõrval asuvas majas.
Veretöö leidis aset Valgas Riia tänaval ajaloolise kabeli kõrval asuvas majas. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tartu ringkonnakohtu tänase otsusega jäi muutmata Tartu maakohtu otsus tänavu 17. oktoobrist, millega 41aastane Vahur Sikk tunnistati süüdi Valgas toime pandud tapmises ja talle mõisteti kaheksa-aastane vangistus, andis teada esimese ja teise kohtuastme avalike suhete teenistuse pressiesindaja Krista Tamm.

Sikule esitatud ühes kehalise väärkohtlemise episoodis mõistis maakohus mehe õigeks, kuna prokurör loobus süüdistusest. Teises samasisulises episoodis mõistis maakohus Siku õigeks, kuna kuritegu ei leidnud tõendamist. Maakohtus uuritud tõendite järgi ei olnud kannatanul selgelt tuvastatavat teise isiku tekitatud tervisekahjustust.

Maakohtu otsuse vaidlustasid ringkonnakohtus nii süüdistatav, tema kaitsja advokaat Kalju Kutsar kui Lõuna ringkonnaprokurör Milvi Väin. Sikk ja tema kaitsja palusid kuriteo kvalifitseerimist provotseeritud tapmiseks. Prokurör palus Siku süüdi tunnistada ühes kehalise väärkohtlemise episoodis, milles kohus oli ta õigeks mõistnud ja lugeda selle teo eest mõistetav karistus kantuks tapmise eest mõistetud kaheksa-aastase vangistusega.

Ringkonnakohus leidis, et maakohtu otsus on seaduslik ja põhjendatud. Kolmest kohtunikust koosneva kolleegiumi seisukoha järgi ei saa antud juhul rääkida Siku äärmuslikust emotsionaalsest seisundist, mis oleks käsitatav tugeva hingelise erutusena provotseeritud tapmise koosseisu tähenduses.

Kuriteoööl tekkinud konfliktis ei olnud süüdistatava jaoks midagi tavapäratut. Tõendikogum näitab, et omavaheline tülitsemine ja solvangute lausumine oli Siku ja kannatanu suhtluses pidev.

Samuti nõustus ringkonnakohus maakohtuga selles, et teises kehalise väärkohtlemise episoodis tuleb Sikk õigeks mõista. Kui kohus ei ole tõenditele üldhinnangu andmise tulemusel süüdistatava süüs täielikult veendunud, ei saa teha otsust tema kahjuks, vaid peab langetama õigeksmõistva otsuse.

Eeluurimisel kogutud andmetel toimus veretöö mullu 2. oktoobril, kui Vahur Sikk tarvitas Valgas oma 37aastase elukaaslasega alkoholi. Politsei andmetel tekkis nende vahel öösel sõnavahetus, mille käigus lõi Sikk naist korduvalt rusikaga, seejärel kägistas teda ja lõpuks pussitas rindu. Naine suri saadud vigastustesse sündmuskohal.

Politsei pidas mehe pärast veretööd kinni ja kohus võttis ta vahi alla. Kriminaalasja eeluurimisel esitati Sikule lisaks mõrvale süüdistus kehalises väärkohtlemises.

Sikk on varem kriminaalkorras korduvalt karistatud ja kehtivaid kriminaalkaristusi on tal kokku seitse.

Tänane otsus on vaidlustatav riigikohtus 30 päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles