Aasta loomal metskitsel läheb viimasel ajal jälle paremini

Taavi Niittee
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metskitse toidulaua moodustavad peamiselt värske hein, lehed, marjad ja noored kasvud. Veebruaris-märtsis, kui paksu lume tõttu toidu leidmine raske on, võivad nad noortel puuistikutel ladvakasve süües metsakasvatajatele päris palju kahju teha.
Metskitse toidulaua moodustavad peamiselt värske hein, lehed, marjad ja noored kasvud. Veebruaris-märtsis, kui paksu lume tõttu toidu leidmine raske on, võivad nad noortel puuistikutel ladvakasve süües metsakasvatajatele päris palju kahju teha. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Nagu ikka, valiti ka sellel aastal eri organisatsioonide koostöös ametlik aasta loom. Tänavu on selle au osaliseks saanud meie metsade levinuim hirvlane – metskits ehk kaber.

Punakaspruuni karvaga, sihvaka keha ja peenikeste, kuid tugevate jalgadega metskits on vaieldamatult meie metsade graatsilisim loom. Erinevalt aga siinsetest lähisugulastest põtradest ja punahirvedest on selle viimastel aastatel üha arvukamaks muutunud liigi esindajaid näinud meist ilmselt igaüks.

Kuigi metskitsel on looduslikke vaenlasi hulgi, hukkuvad paljud neist ka inimeste valmistatud kuulide, autode ja põllutöömasinate ees. Lisaks on metskits oma toidulaua osas väga valiv ning karmide ja soojade talvede vaheldumine on nende arvukust viimastel aastatel suurel määral kõigutanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles