Milliseid kanamune müüakse Valga poodides?

Tiit Loim
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selver oli Valgas külastatutest ainuke pood, kus reporteri külastuse ajal müüdi vabalt peetavate kanade mune.
Selver oli Valgas külastatutest ainuke pood, kus reporteri külastuse ajal müüdi vabalt peetavate kanade mune. Foto: Tiit Loim/Valgamaalane

Enamik Valga poodides müüdavatest kanamunadest on pärit puurikanadelt. Vabapidamisel kanade mune saab osta vaid ühes üheksast külastatud poest.

Selle artikli jaoks külastasin Valgas Selverit, Rimit, Maximat, Säästumarketit, Kukemarketit, Siili Konsumit, Selvehall A ja Od ning Riskali ja Doonau kauplust. Mune on Valga poodides müügil erineval hulgal, mõnes vaid paar tüüpi, mõnes hulga rohkem. Näiteks Maxima valik võttis esimese hooga silme eest kirjuks, kokku oli seal kümne erineva karbiga mune.

Peamised mune eristavad omadused on kvaliteediklass, suurus ja tootmisviis. Poes müüdavad munad kuuluvad kõik A-klassi, B-klassi mune tohib kasutada vaid tööstuses. Tootmisviisi osas jaotatatakse munad Euroopa Liidus nelja klassi vastavalt kas puuri-, õrre-, vabalt peetavate kanade või mahemunadeks. Ka suurused jagunevad nelja klassi väga suurest väikesteni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles