Hellenurme – valla vanim küla

Tiit Loim
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hellenurme küla on küllaltki kompaktne: lähestikku asuvad nii mõisahoone, kirik, vallamaja kui vesiveski.
Hellenurme küla on küllaltki kompaktne: lähestikku asuvad nii mõisahoone, kirik, vallamaja kui vesiveski. Foto: Tiit Loim/Valgamaalane

Palupera valla vanimal külal Hellenurmel on mõnest lagunenud hoonest hoolimata läinud paremini kui mõnelgi teisel: seal on muu hulgas noortekeskus, Eesti ainus töötav vesiveski, mõis ja isegi kauplus.

Hellenurmest on sobilik aeg kirjutada, kuna varsti antakse see koos kuue teise külaga üle Tartumaale Elva vallale ning küla kaob Valgamaa kaardilt. Hellenurme on üsna kompaktne küla: kõik peamised asutused üksteisest lühikese jalutuskäigu kaugusel. Sinna jõudjale jääb kohe silma Lõuna-Eesti hooldekeskuse kompleks, mis mahutab eri- ja üldhooldekodus 300 klienti. Külas endas elab 1. jaanuari seisuga 157 inimest.

Kohe teisel pool teed on mõisapark, kus asub 1770. aastal ehitatud mõisahoone, kus praegu tegutsevad Hellenurme lasteaed ja hooldekodu üks tiib. Mõisat on mainitud juba 1641. aastal, selle lähedal asub ka mõisa kalmistu. Ehk suurim atraktsioon on külas aga Eesti ainus tegutsev vesiveski, mille hoone on ehitatud 1880. aastatel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles